Ce trebuie să știi înainte de a face bine cuiva: un sfat înțelept de la un maestru chinez.

Faptele bune care nu au fost cerute…

”Un bărbat în vârstă s-a mutat în casa sa de vacanță și aproape tot timpul anului a locuit acolo. Casa era veche, necesita reparații, iarna nu se încălzea prea bine, dar bărbatul nu se plângea.

Făcea toată munca în grădină și chiar și atunci când copiii și nepoții s-au oferit să-l ajute, el a refuzat. Apropo, copiii aveau o relație excelentă cu tatăl lor și îl întrebau constant:

„De ce trăiești în această casă veche? Mai bine îți cumpăram un apartament în oraș cu toate facilitățile și confortul. Vei trăi ca o persoană normală. Meriți toate astea.”

Bărbatul a refuzat și a spus că se simte bine aici. 

Așa a continuat să locuiască timp de 12 ani, dar într-o zi s-a îmbolnăvit și niciuna dintre rudele sale nu a avut timp să-l viziteze. De aceea, l-au luat la ei și atunci când s-a recuperat l-au convins să se mute în oraș. 

După cum i-au promis, i-au cumpărat un apartament minunat. Dar deoarece îi lua prea mult timp să ajungă din oraș la tară, se ducea acolo din ce în ce mai rar. Și la aproximativ un an după ce se mutase în noul apartamentul, s-a îmbolnăvit din nou și a decedat.”

Când am citit această întâmplare cu mult timp în urmă, concluzia mea a fost următoarea: la bătrânețe nu se îmbolnăvește și trăiește sănătos doar omul care continuă să ofere energie, care rămâne activ și lucrează. Acest bărbat a înțeles intuitiv acest lucru, de aceea a refuzat toate facilitățile pe care i le oferea orașul și a ales traiul în sat. Asta l-a motivat și l-a stimulat să fie într-o formă bună.

Apoi, de-a lungul anilor, am mai tras o concluzie din această poveste: fapta bună a copiilor de a-i cumpăra o locuință confortabilă la oraș și de a încerca din toate puterile să-și protejeze tatăl de munca fizică și incomodități l-au trimis în mormânt. Binele s-a transformat în cele din urmă în rău.

Adesea oamenii tind să intervină cu binele lor în viețile altora, apoi nu înțeleg de ce lucrurile s-au înrăutățit.

Maestrul chinez Hong Zichen recomanda cu tărie următorul sfat înainte de a-i face cuiva o favoare:

”Cu bunătatea ta poți provoca rău, de aceea, înainte de a face bine, analizează cu atenție.”

Ce să analizezi? Cel puțin pune-te în locul celeilalte persoane, ține cont de dorințele sale. Dar acestui aspect rareori i se acordă atenție și omului chiar i se reproșează: „Uite ce vreau să fac pentru tine, iar tu ești nerecunoscător!”

Dar oare acest lucru va ajuta la ceva?