Descoperă cele 6 tipuri principale de comunicare în psihologie.

Comunicarea – este unul dintre principalele instrumente ale progresuluiPentru a comunica folosim atât mijloacele verbale (vorbirea), cât și non-verbale (tonul, expresiile faciale, gesturile, privirile).

Principalele funcții ale comunicării în psihologie:

– informațională (transfer de cunoștințe);

– de contact (crearea unei conexiuni);

– interactivă (sfaturi, cerințe, trucuri).

3 poziții simple

În psihologie, acestea pot fi distinse ca modele comportamentale: „părinte-copil”, „copil-părinte” „partener-partener”. Acest raport nu se dezvoltă întotdeauna conform scenariului corect, datorită schimbării rolurilor.

Un parteneriat între doi adulți, de exemplu, poate fi distrus de cel care nu joacă rolul său. De aceea, în fiecare poziție, trebuie respectate regulile pentru ca relația să fie armonioasă.

Exemple de încălcare a modelului ”partener-partener ”

Rolul „copil-părinte” este valabil în relația dintre copil și părintele său și nu într-o situație în care femeia se simte ca o fetiță în fața partenerului ei. În mod firesc se încalcă echilibrul comunicării, motiv pentru care bărbatul, la rândul său, nu poate lua de soție un copil. Acest lucru lezează psihicul ambilor și generează o serie de traume psihologice.

Nu va fi sănătoasă nici relația în care femeia își asumă funcția de părinte, își controlează partenerul, îi dictează cum să se comporte etc.

Importanța construirii unei comunicări corecte.

Discursul, precum și modul de comunicare, arată nivelul nostru de inteligență și capacitatea de a gândi. O persoană inteligentă vorbește distinct, clar, își explică inteligibil gândurile, este capabilă să cheme zeci, sute, mii de oameni la acțiune.

Politicienii, oamenii de afaceri, psihologii și scriitorii au pârghia de a controla audiențe de milioane. Ei știu exact când, cum, cui și ce să spună astfel încât discursul lor să fie auzit, analizat și transformat în acțiunea care a fost gândită de vorbitor.

Toate acestea se realizează cu ușurință prin schimbul de informații, care se transmit prin comunicare. Tipurile depind de diverse circumstanțe. Acestea sunt afectate de următoarele criterii:

– mijloacele de exprimare;

– obiective;

– conținut;

– lista participanților;

– mijloacele de transmitere a informațiilor;

– timp.

Tipuri de comunicare în psihologie după criterii

1. Prin intermediul expresiei.

Omul se poate exprima cu ajutorul vorbirii sau corpului, folosind gesturi, expresii faciale. Esența va fi clară, dar conversația accelerează procesul de înțelegere.

2. În funcție de obiective

Comunicarea ajută omul nu numai să supraviețuiască, ci și să realizeze sarcinile care i-au fost atribuite. Nevoile biologice se transformă în realitate în mod natural, iar comunicarea, la rândul său, îl ajută să-și atingă obiectivele în sfera socială, aceasta este una dintre funcțiile principale ale omului.

3. În funcție de conținut

Comunicarea poate fi:

– materială (are ca scop crearea unui produs real);

– cognitivă (contribuie la transferul de informații, ajută la lărgirea orizontului);

– condiționată (constă în influența părților una asupra alteia din punct de vedere psihologic pentru a obține un anumit rezultat);

– activă ( contribuie la transferul de abilități, experiență, orice date (cunoștințe);

– motivațională (încurajează acțiunea);

4. În funcție de participanți

Comunicarea interpersonală sau intergrupală se distinge prin numărul de participanți (tete-a-tete sau grup). Poate fi, de asemenea, directă sau indirectă, prin cineva/ceva.

5. Prin intermediul transferului de informații.

Vorbim despre o modalitate indirectă de transmitere a informației atunci când oamenii comunică prin mesageria instant, telefoane, poștă (fără contact direct). Imediată – este un contact personal în care informațiile sunt transmise într-o formă nedistorsionată.

6. În funcție de timp

Un subiect interesant pentru conversație sau o conferință de lucru va conecta oamenii pentru o perioadă scurtă de timp. Persoanele ale căror relații sunt mai strânse din punct de vedere psihologic și mai puternice – comunică mai mult timp, la început doar descoperindu-și interlocutorul.

Tipuri de comunicare prin intermediul influenței

Specialiștii identifică și alte modalități de comunicare verbală/nonverbala. Următoarele tipuri determină gradul de intimitate, precum și statutul relației dintre oameni:

– educațional – când unul îl influențează pe altul pentru a obține un rezultat;

– diagnostic – o modalitate de comunicare pentru a obține informații despre o persoană;

– intim-personal – caracteristic celor care se cunosc personal și îndeaproape.

Deci, comunicarea este cel mai important instrument care promovează mișcarea progresului social. Atât timp cât oamenii sunt pe aceeași lungime de undă, lumea nu va sta pe loc și toate resursele vor ceda cu ușurință manipulării umane.