Cum să trăiești dacă ești o persoană hipersensibilă: respectă aceste 5 reguli importante.

Fenomenul sensibilității înalte.

În 1997, soții Elaine și Arthur Aron au definit conceptul de persoană extrem de sensibilă: adică cineva care are reacții mai puternice față de orice manifestări ale lumii înconjurătoare. Astfel de oameni simt mai intens gusturile, atingerile, sunetele și mirosurile. Sunt deosebit de sensibili la emoțiile proprii și ale celorlalți.

Soții Aron au ajuns la concluzia că doar o mică parte din populația lumii (aproximativ 15-20%) are această formă de sensibilitate. Oamenii de știință au descoperit că sistemul nervos central al unor oameni este mai sensibil, ei reacționează mai acut și procesează mai profund impulsurile fizice, emoționale și sociale din exterior.

Cum înțelegi că ești o persoană hipersensibilă:

– Cu greu suporți energia mulțimii.

Metroul, aeroportul, gara, centrul comercial, petrecerea într-un club, compania unor străini – toate acestea îți fură energia, te simți obosit și copleșit.

– Sunetele puternice te irită și te enervează.

Vocea prezentatorului de știri, vecinii care se ceartă peste perete, zgomotul muzicii, sunetele de construcție – fiecare are un sunet-declanșator.

– Simți intens mirosurile.

Aroma intensă a parfumului, mirosul mâncării fast-food, a produselor chimice, a cosmeticelor – simțind un miros iritant, te gândești doar cum să ieși rapid afară.

– Atingerile îți încalcă limitele personale.

Cineva te-a împins în mulțime, un coleg și-a pus mâna pe umărul tău, maseurul și-a trecut brusc mâna peste corpul tău – te simți prost. Încălcarea limitelor personale este inacceptabilă pentru tine.

Poveștile despre nenorociri și tragedii te duc în depresie.

Treci totul prin tine și rotești în minte ceea ce ai auzit, analizezi situația, vii cu posibile scenarii de desfășurare a evenimentelor. Acest lucru duce în cele din urmă la creșterea anxietății și insomniei.

– Ai o intuiție foarte bine dezvoltată.

Anticipezi unele evenimente,  ai vise profetice, „scanezi” oamenii, le ”citești” dispoziția și intențiile, simți minciunile.

Oamenii hipersensibili mai sunt numiți „noii introvertiți”. Da, ei reflectă mai mult decât alții, își fac griji pentru toată lumea, le este greu să ia decizii importante, reacționează dureros la critici. Dar astfel de oameni pot fi și extrovertiți. Sensibilitatea ridicată este o trăsătură de personalitate care poate fi transformată într-un avantaj.

5 reguli de viață ale unui om hipersensibil.

1. Evită impresiile negative

Desigur, puțin probabil vei putea evita problemele la locul de muncă și în viața personală. Dar să cureți câmpul informațional din jur – este în puterea ta.

2. Dormi suficient

Somnul de calitate este o garanție a bunăstării și stabilității emoționale. Depresia și melancolia te vor însoți constant dacă vei neglija somnul.

3. Nu lua negativitatea străină asupra ta.

Dacă comunicarea cu o persoană supărată sau nefericită este inevitabilă, încearcă să te separi în mod conștient. Încearcă să nu iei asupra ta durerea altora. Desigur, vei compătimi omul și îl vei ajuta, dar distragerea atenției și concentrarea pe altceva te vor ajuta să te salvezi.

4. Găsește timp pentru tine.

Plimbările în singurătate, micul dejun într-o cafenea confortabilă, yoga de dimineață, meditație, practici de respirație, galerii, muzee, expoziții – alege ceea ce îți va stabiliza starea. Găsește o activitate care îți va permite să încetinești și să treci de la un flux nesfârșit de gânduri la contemplație și tăcere. Creează confort în jurul tău și trăiește fiecare zi având grijă de tine.

5. Înconjoară-te doar cu oamenii pe care vrei să-i îmbrățișezi.

Permite-ți să lași în viața ta doar oameni aleși. Să fie doar câțiva oameni în cercul tău apropiat, dar ei să fie o sursă de energie bună, inspirație și sprijin.

Nu te poți ascunde de viață într-un colț retras. Deși, uneori vrei asta. Este important să fii conștient(ă) de particularitățile tale și, dacă este posibil, să ai grijă de tine, protejându-te de tot ce te dezechilibrează.

Ai grijă de tine!