5 concepții greșite care te împiedică să vorbești o limbă străină.

Rolul unui profesor de limbă străină nu este doar să-i predea elevului gramatica, pronunția, ci și să-i arate că este destul de real să înțeleagă și să vorbească o limbă străină. Acest lucru este deosebit de important în cazurile în care studentul și-a dedicat deja câțiva ani studierii limbii, dar are frici și îndoieli.

Să analizăm 5 concepții greșite care te împiedică să vorbești o limbă străină.

Concepția greșită 5. Trebuie să știi multe cuvinte.

Potrivit statisticilor, un vorbitor nativ de engleză folosește între 8.000 și 40.000 de cuvinte scris și oral. Pentru a vorbi și a înțelege limba nu este deloc necesar să deții 8000 de cuvinte în engleză.

– În primul rând, stăpânește cuvintele uzuale, 500 de astfel de cuvinte reprezintă 75% din limba vorbită, iar 2000 de cuvinte acoperă mai mult de 90% din vorbirea orală;

– folosește metoda „descriere”, înlocuind cuvintele englezești care îți lipsesc în timpul unei conversații cu o descriere a ceea ce vrei să spui. De exemplu, ai uitat cuvântul ice cream, atunci spune: „It’s cold and sweet. All children like it. (Este rece și dulce. Toți copiii o adoră.);

– folosește metoda „ghici”, încercând să înțelegi cuvântul necunoscut după alte cuvinte pe care le poți folosi în această situație. De exemplu, auzi expresia: „Go to the cash desck and pay for the t-shirt”, dar nu cunoști cuvântul cash desk. După cuvintele go and pay poți ghici că trebuie să mergi undeva și să plătești. În mod logic, ajungi să înțelegi că este vorba despre casa de marcat.

Concepția greșită nr. 4. Mai întâi trebuie să studiezi toată gramatica.

Fără îndoială, o bună cunoaștere a regulilor gramaticale face ca discursul tău să fie inteligent. Însă greșelile, de exemplu, în găsirea timpurilor atunci când comunici te pot indispune. În acest caz, îți recomand următoarele:

– învață mai întâi cum să pronunți corect sunetele și citește mult;

– apoi treci la dialoguri simple pe subiecte cotidiene. Încearcă să cuprinzi toate situațiile care te interesează;

– citește texte simple în limba engleză. Pot fi chiar și povești adaptate pentru copii.

– ascultă audio în engleză (podcasturi) de nivelul tău.

Concepția greșită nr.3. Trebuie să pleci în străinătate pentru a comunica.

Mulți adulți cred că atunci când se vor muta în altă țară, vor stăpâni limba străină de la sine, deoarece sună peste tot.

Trăind într-o altă țară, de regulă, localnicii sunt destul de răbdători și politicoși cu privire la greșelile tale. Ei încearcă să te înțeleagă. Dar acest lucru nu-ți crește nivelul limbii. Rămâi la același nivel dacă nu studiezi, nu stăpânești regulile, nu memorezi cuvinte noi și exersezi foarte puțin.

De aceea, neapărat continuă să practici limba chiar dacă te afli în altă țară. Mai bine obții o bază lingvistică bună în țara ta, pentru a putea locui și activa în străinătate.

Concepția greșită nr.2. Trebuie să studiezi doar cu un vorbitor nativ.

Cursurile cu un vorbitor nativ sunt o modalitate excelentă de a-ți îmbunătăți nivelul, de a câștiga experiență de comunicare și de a-ți extinde vocabularul. Dar astfel de cursuri îți vor aduce rezultate doar dacă această persoană este un profesor calificat.

Pentru a-i transmite elevului informații, trebuie să înțelegi cum funcționează limba, să stăpânești metodele, de preferință învățarea accelerată, să știi să construiești eficient o lecție și să-i oferi elevului motivație în momentele dificile.

Concepția greșită nr. 1. La vârsta mea nu mai pot învăța o limbă străină.

Oamenii de știință care au studiat abilitățile mentale ale persoanelor în vârstă au demonstrat că susceptibilitatea la învățare chiar și la această vârstă rămâne destul de mare. Procesul de învățare este mai atent și mai conștient. Persoanele în vârstă își stabilesc clar un obiectiv: să comunice cu rudele din străinătate, să călătorească, să-i ajute pe nepoți, să-și mențină ”creierul în formă” etc.

Și, după cum arată experiența, persoanele în vârstă îndeplinesc sarcinile cu mai multă creativitate și acuratețe. Datorită tehnicilor de memorie rapidă care există, ele accentuează mai degrabă memoria pe termen lung decât cea pe termen scurt.

Depășirea concepțiilor greșite te poate ajuta nu numai în domeniul învățării unei limbi străine, ci și te va face o persoană încrezătoare, îți va extinde cercul social, îți va permite să călătorești liber și să trăiești o viață plină.