8 sfaturi care vă vor ajuta să treceți mai ușor peste divorț.

Uneori, în viață, vine ziua în care omul pe care îl credeai cel mai apropiat devine un străin pentru tine. Mult timp nu înțelegi de ce ți s-a întâmplat tocmai ție. Numeroase ore de reflecție nu-ți aduc claritate, iritația se acumulează, agravând și mai mult situația deja tensionată.

Înțelegând că nu mai pot trăi astfel și situația trebuie cumva rezolvată, mulți soți aleg calea divorțului. Situația este și mai complicată acolo unde există copii, care în timp, vor trăi într-o familie incompletă, iar în procesul divorțului se vor transforma într-un obiect de manipulare negativă.

Expresiile „să rămânem prieteni”, „suntem oameni civilizați”, arată bine doar de pe ecranul serialelor, dar, de fapt, soții care divorțează intră într-o luptă acerbă pentru dreptul de a fi primii care aruncă noroi asupra celuilalt, folosesc șantajul urât și acțiunile pripite.

De ce se întâmplă asta? Pentru că au fost rostite multe cuvinte jignitoare, reproșuri, acuzații. Sufletul țipă și protestează, iar creierul în acest moment caută intens o răzbunare și încearcă să caute în memorie amintiri cu care să lovească cât mai tare. Întrebarea este de ce? Pentru ca mai târziu, sortând aceste cuvinte în memorie, să-și plângă de milă. În cursa „cine pe cine va înțepa mai dureros”, nu vor exista învingători, toți cei implicați vor pierde.

Dacă în casa voastră totuși s-a strecurat ”răufăcătorul”, atunci când faceți anumiți pași, încercați să vă gândiți la consecințele lor.

Iată 8 sfaturi care ar putea să vă ajute în această situație: 

1. Nu vă umiliți. Poate că vă va ajuta să schimbați situația pentru un timp, dar în cele din urmă s-ar putea să faceți asta de multe ori.

2. Nu implicați prietenii și rudele în certurile de familie, timpul va trece, emoțiile se vor potoli, dar relațiile stricate s-ar putea să nu se îmbunătățească.

3. Nu începeți o nouă relație din răzbunare. Ea ar putea fi de scurtă durată și atunci veți fi nevoiți să clarificați lucrurile nu cu unul, ci cu doi partenerei în același timp.

4. Nu distrugeți mobilierul, vasele, lenjeria de pat, pentru că proprietatea voastră va fi împărțită în instanță.

5. Evitați violența fizică, mai târziu vă va fi rușine de acțiunile voastre.

6. Nu vă permiteți să vă certați în prezența copilului. Nu este vina lui că s-a întâmplat asta și într-o astfel de situație se află în pragul celei mai profunde catastrofe: cum să-și împartă dragostea între doi oameni apropiați. Doar pare că cei mici uită repede totul și se adaptează noii situații de viață.

Este dovedit faptul că stresul experimentat în copilărie provoacă complexe și diverse fobii. Se întâmplă pentru că alături de copil nu este un specialist care să-l întrebe: ”Vrei să vorbim despre asta?” Nu credeți că copilul vostru nu are nevoie de ajutorul unui psiholog.

7. Nu vă denigrați unul pe altul în ochii copilului. Trebuie să înțelegeți că el nu este capabil să analizeze situația actuală și să tragă concluziile necesare. Aruncarea între două incendii este o altă traumă care poate fi evitată.

8. Nu faceți ca micuțul vostru să devină subiect de tocmeală și șantaj. Acesta este cel mai dureros lucru. Amintiți-vă momentul în care ați adus acest copil de la spital și nimic nu v-ar fi făcut să vă despărțiți de el. Atunci de ce acum aruncați această comoară în ambrazură?

Gândiți-vă sobru, cântăriți fiecare acțiune, aveți încrederea că din orice situație, chiar și din cea fără speranță, există o cale de ieșire. Amintiți-vă că această situație nu va dura pentru întotdeauna, iar când totul se va schimba, se vor schimba amintirile și atitudinile față de ceea ce se întâmplă. Totul depinde doar de voi.