5 expresii tipice după care poate fi recunoscută o persoană manipulatoare.

Dacă, atunci când comunici cu o anumită persoană, experimentezi constant disconfort psihologic, iritare și neputință, cel mai probabil ești manipulat. Manipulatorii nu sunt întotdeauna ușor de recunoscut – cei mai mulți dintre ei acționează cu precauție și voalat. Cu toate acestea, merită să înveți să recunoști astfel de oameni, deoarece comunicarea prelungită cu ei poate duce la apariția unor probleme psihologice.

Manipulatorii sunt oameni egoiști care încearcă să-i folosească pe alții pentru a-și atinge obiectivele. O astfel de persoană, fără ezitare, îți poate distruge cariera, te poate certa cu prietenii, te poate înșela de bani și te va duce la o criză de nervi. De aceea, ar trebui să stai departe de manipulatori. Iată 5 expresii pe care le place să le folosească în procesul de comunicare.

1. „Inventezi prea mult și complici lucrurile.”

Cu toții uneori exagerăm lucrurile. Prin urmare, pentru a înțelege dacă în această expresie este ascunsă manipularea, trebuie să te calmezi și să evaluezi obiectiv situația. Dacă vezi că omul te incită în mod deliberat la acțiuni care pot avea consecințe negative pentru tine, acest lucru ar trebui să te alerteze. Cel mai probabil, ai în fața ta un manipulator viclean.

2. „Mă tratezi urât”.

Manipulatorilor le place să-și manipuleze victimele cu ajutorul sentimentului de vinovăție. Dacă omul, fără un motiv întemeiat, te acuză de răutate și alte păcate, scopul lui este să te justifici și să faci ceea ce vrea el. În acest caz, te va hărțui cu acuzații până când vei decide să faci sacrificii personale pentru a te justifica și a-ți demonstra atitudinea bună față de el.

3. „Nu mă înțelegi deloc”.

Manipulatorii spun adesea aceste cuvinte ca răspuns la criticile obiective și destul de corecte la adresa comportamentului lor. Așa că ucid doi iepuri dintr-o lovitură: resping acuzațiile îndreptate asupra lor și le îndreaptă spre tine. Adică acționează după principiul „cea mai bună apărare este atacul”. Manipulatorul crede că își poate permite totul, de la trădare până la a-ți risipi banii – pentru asta nu ar trebui să-l critici, ci să-l „înțelegi”.

4. „Faci și spui lucruri ciudate”.

Scopul acestei expresii este de a face victima să se îndoiască de propria adecvare și normalitate. Acesta este unul dintre cele mai insidioase trucuri care funcționează asupra oamenilor nesiguri. Cu această expresie manipulatorul poate încerca să te dezechilibreze și să-ți scadă stima de sine, pentru a te controla mai ușor.

5. „Nu știu dacă trebuie să mai comunicăm.”

Această expresie este o amenințare voalată, folosită de manipulatori pentru a-și speria victima să facă ceea ce doresc. O persoană care te prețuiește cu adevărat nu te va șantaja cu ruperea relației. Din moment ce își permite acest lucru, înseamnă că nu te apreciază, ci vrea să te folosească în interesele sale egoiste.