Prietenul tău îți cere un împrumut? Iată 7 moduri de a-l refuza politicos și a menține relația.

Când împrumuți bani rudelor sau prietenilor, există întotdeauna riscul să nu-i primești înapoi. Dar dacă îi refuzi, se vor supăra… Iată câteva modalități de a refuza politicos asistența financiară și de a nu răni sentimentele persoanei.

1. Spune-i că ești într-o situație dificilă.

Poate că dai impresia unei persoane bogate (sau de fapt ești), motiv pentru care alții îți cer împrumuturi. Dar asta nu te împiedică să spui că nu ai bani. Spune-i că tu însuți ai luat un împrumut împovărător (pentru nuntă, vacanță, taxe de școlarizare, tratament stomatologic) sau că deja ai împrumutat toate fondurile disponibile altei persoane și acum încerci să supraviețuiești până la salariu.

2. „Toți banii sunt în afaceri.”

Să presupunem că omul știe că ai economii – ce să faci în acest caz? Spune-i că ai investit toate fondurile în valori mobiliare, într-un depozit bancar fără posibilitatea de a le retrage din timp sau într-un proiect promițător.

3. „Contactează-mă mai târziu.”

Folosește tactica de evitare – nu promiți nimic cert, nu ești de acord și nu refuzi. „În acest moment, cu siguranță nu te pot ajuta, dar într-o săptămână ar trebui să mi se returneze datoria / să primesc un bonus…”. Cel mai probabil, omul nu va aștepta și va încerca să se împrumute în altă parte.

4. „Nu ofer niciodată bani, acesta este principiul meu și am motive pentru asta!”

Această frază, rostită cu o voce încrezătoare, este suficientă pentru a închide întrebarea. Fără îndoială, oamenii modești cu greu pot refuza și spune „nu”, dar mai bine depui un efort asupra ta, stabilești limite și îți protejezi interesele, în caz contrar stabilitatea ta financiară va fi mereu în pericol. Este imposibil să fii bun pentru toată lumea, foarte curând oamenii te vor folosi. Dacă înveți să refuzi, în cele din urmă ei nu se vor mai adresa cu astfel de cereri.

5. Oferă alt tip de ajutor.

Când ți se cere să împrumuți bani, poți răspunde imediat cu un refuz politicos, dar, în același timp, întreabă omul dacă are nevoie de ajutor într-o altă formă. De exemplu, acționează ca garant într-o bancă, ajută-l cu legături sau sfaturi valoroase. Oferă-i omului o alternativă.

6. Stabilește un termen strict

Întreabă direct interlocutorul când intenționează să-ți returneze banii. Când auzi data, spune-i că vei avea nevoie de bani înainte de această dată și nu-ți poți asuma riscuri. La oferta, să reîmprumuți de la cineva, răspunde „Nu mă împrumut pe principiu” sau „Nu am de la cine!”.

7. Prefă-te prost.

„Astăzi este Mercur retrograd, luna în descreștere și, în general, este o perioadă nefavorabilă, nu poți să iei și să dai bani.” Prostii? Poate. Dar ai dreptul să crezi în orice, cine îți va reproșa asta?

– Când refuzi un prieten sau o rudă, fii calm, nu te emoționa. Transmite-i cu blândețe punctul tău de vedere și nu intra în dispute inutile.

– Oferă-i o alternativă: asistență fizică sau umanitară, sfaturi utile.

– Nu-i da sfaturi proaste: de exemplu, nu-i recomanda să împrumute bani de la instituțiile de microfinanțare.

– Analizează comportamentul recent al persoanei – a devenit dependentă de împrumuturi?

Sunt cazuri când merită să-ți sacrifici principiile, de exemplu, când este vorba de sănătatea și viața omului. Dar depinde întotdeauna de tine și numai tu decizi dacă împrumuți sau nu. Mai bine învață-ți prietenii să economisească bani.