Cum să scoți din suflet omul care te-a rănit și să devii din nou fericită: 9 trucuri psihologice.

Dacă citești acest articol, cel mai probabil încerci să uiți persoana care a lăsat un gust neplăcut în sufletul tău.

„Pentru a uita, doar trebuie să ai voință” – acesta este un mit. Doar trebuie să-ți direcționezi memoria. Iată cum poți face asta:

1. Elimină toate amintirile materiale

Bunurile personale care i-au aparținut, cadourile – donează-le unor organizații de caritate sau aruncă-le. Nu mai merge în locurile „voastre” și nu mai asculta melodiile „voastre”. Acest lucru nu te va scăpa imediat de amintiri, dar te va „programa” căa această persoană nu mai este în viața ta.

2, Conștientizează că acesta este finalul.

Relația cu acest om s-a încheiat, rămâne doar să pui corect punctul. Dacă ai îndoieli sau speranțe fantomatice pentru o ultimă șansă, nici măcar nu încerca. Dacă dintr-un motiv oarecare nu poți evita comunicarea cu această persoană, fii indiferentă: nu elibera nici mila, nici mânia.

3. Fă o schimbare 

O schimbare de imagine (muncă, interese sau chiar locul de reședință, într-un cuvânt, tot ceea ce te-ai gândit de mult să faci, dar te-ai temut mereu) servește ca o cotitură între trecut și prezent. „M-am simțit bine atunci, dar acum sunt o altă persoană și merg mai departe” – cu astfel de gânduri îți va fi mai ușor să supraviețuiești acestui episod de viață.

4. Controlează-ți amintirile

Pune-ți o bandă de cauciuc în jurul încheieturii și lovește-ți brațul cu ea de fiecare dată când te surprinzi că te gândești la cineva pe care încerci să-l uiți. În primul rând, este vorba despre amintirile momentului în care totul a mers prost – ai aflat cum un prieten te-a defăimat pe la spate, cum ți-ai văzut partenerul în brațele altcuiva etc.

5. Scapă de sentimentul de vinovăție

Nu te învinovăți pentru ceea ce s-a întâmplat (chiar dacă există motive pentru asta). Ceea ce a fost, a fost. Pentru a scăpa de vinovăție, uneori trebuie să vorbești. Gândește-te la ceea ce ai vrea să-i spui acestei persoane și înregistrează-ți gândurile, imaginându-ți că stă lângă tine. Apoi ascultă înregistrarea, punându-te în locul persoanei. Notează-ți emoțiile și analizează-le.

6. Studiază psihologia.

Așa vei putea găsi adevăratele motive ale atitudinii tale față de această persoană. Cel mai probabil, vei descoperi că nu ai iubit-o atât de mult pe cât credeai, iar adevăratele motive pentru atașamentul tău au fost teama de singurătate, dependența sau compensația. Nu-ți fie teamă să apelezi la un specialist.

7. Nu te lăsa copleșită de tristețe

Nu privi melodrame lacrimogene, nu asculta cântece triste – ele doar îți deschid rana. Asta nu înseamnă că trebuie să te prefaci că nu s-a întâmplat nimic. Este necesar să procesezi ruptura, dar merită să te concentrezi pe propriile experiențe. Gândește-te, ce simți și de ce? Singurătate – pentru că nu mai există cel cu care te trezeai dimineața? Supărare – pentru că ai fost trădată? Sau poate ușurare – pentru că ai scăpat de bagajul trecutului? Sentimentele pot fi conflictuale și e în regulă.

8. Utilizează substituția

Psihologii cred că sfatul „trăiește pentru tine” aici nu funcționează. După o despărțire, stima de sine scade și doar „a te iubi” pare imposibil. Prin urmare, merită să alegi o persoană pentru „înlocuire”: poate fi copilul tău, părinții, prietenul sau animalul de companie. Poți avea grijă de un copil orfan sau de un bătrân singuratic – pentru ei, simpla participare umană înseamnă foarte mult.

9. Amintește-ți: nu există oameni de neînlocuit.

Scapă de gândul că „Această persoană este specială”. Nu există oameni de neînlocuit, alții vor veni în locul său. Pentru a depăși trădarea, este foarte important să conștientizezi acest lucru.