Cum să faci o primă impresie bună: 16 sfaturi utile.

O primă impresie despre om se face în 7 secunde. Fie că este vorba de o petrecere, o întâlnire, un interviu de angajare sau o întâlnire cu partenerii de afaceri, fii întotdeauna pregătit, pentru că nu vei avea o altă șansă să faci o primă impresie bună.

Ai dificultăți în a comunica când vezi pe cineva pentru prima dată? Nu contează – în acest articol îți vom spune cum să cucerești orice persoană.

1. Și alții sunt timizi.

Timiditatea este principalul motiv pentru care întâlnirile nu decurg așa cum ți-ai dorit. Dar nu-ți face griji – foarte mulți oameni se consideră timizi. Majoritatea se simt incomod atunci când se află într-o cameră cu persoane străine.

2. Scapă de egoism

Gândindu-se la prima întâlnire, mulți se întreabă: „Cum să evit situațiile jenante? Cum să transform situația în favoarea mea? Psihologii recomandă înainte de primul dialog să-ți schimbi această setare. Mai bine întreabă-te: „Ce pot face pentru acești oameni?” Nevoia de a te gândi mai întâi la ceilalți îți va distrage atenția de la nesiguranță.

3. Zâmbește

Cercetătorii au demonstrat că oamenii au încredere în fețele „prietenoase” și le resping pe cele „ostile”. În același timp, omul are nevoie de doar 34 de milisecunde pentru a citi expresiile faciale de pe fața interlocutorului și a decide dacă este de încredere. Așa că zâmbește și privește-l în ochi.

4. Îmbracă-te potrivit evenimentului.

Fiecare eveniment are atmosfera lui. Înainte de a merge într-un loc în care cu siguranță trebuie să comunici cu străinii, analizează natura evenimentului. Acest lucru te va ajuta să te setezi corect, să nu faci o greșeală în alegerea hainelor și a subiectelor de conversație.

5. Pregătește o poveste de 7 secunde despre tine.

Nu este nevoie să-ți scrii biografia, spune doar câteva lucruri despre tine. Scopul principal este să ajuți interlocutorul să găsească un punct comun cu tine și să înceapă dialogul.

6. Găsește ceva interesant în obișnuit.

Dacă ești întrebat: ”Ce lucrezi?” încearcă să interesezi interlocutorul cu răspunsul tău și fă-l să se aprofundeze în întrebări. În loc să-i răspunzi: „Sunt agent imobiliar”, spune-i „Ajut oamenii să-și găsească liniștea și un acoperiș deasupra capului”, în loc de „Editez manuale școlare”, răspunde-i „Arăt tinerei generații vectorul dezvoltării”. Nu-ți fie teamă că va suna prea pompos, în cele din urmă totul poate fi redus la o glumă.

7. Arată interes pentru viața interlocutorului

Întreabă-l: ”Dar tu?”Află despre munca, hobby-urile, activitățile sale principale. Atenția este întotdeauna plăcută. Dar nu trebuie să te prefaci că ești interesat dacă nu ești: riști să fii catalogat drept ipocrit.

8. Folosește „limbajul corpului”

Dacă interlocutorul îți „oglindește” manierele și posturile, viteza și ritmul vorbirii, simți inconștient acceptare față de el. În același timp, oglindirea nu ar trebui să fie evidentă – acest lucru poate provoca respingere. Urmărește-ți postura, expresiile faciale și gesturile: spatele trebuie să fie drept, fața – prietenoasă, gesturile – relaxate.

9. Poartă ceea ce îți place

Omul se simte cel mai încrezător în haine confortabile. Asta nu înseamnă că trebuie să te prezinți la o întâlnire de afaceri în pantaloni sport și hanorac, dar nu purta un costum strâmt, pantofi cu tocuri prea înalte sau haine supradimensionate. Este important să găsești un echilibru între codul vestimentar stabilit la eveniment și confortul tău.

10. Complimentează interlocutorul

„Ce pantofi grozavi porți, caut ceva asemănător de mult timp. De unde i-ai luat, dacă nu e un secret?” Fără îndoială, interlocutorul va fi încântat să audă un astfel de compliment.

11. Citește cât mai mult

De regulă, oamenii care citesc sunt interlocutori excelenți. Cărțile te învață să gândești critic, să-ți faci propria opinie și să o exprimi competent – de asta ai nevoie.

12. Găsiți cunoștințe comune.

Când vorbești cu o persoană nouă, încearcă să găsești cunoștințe comune. Cu siguranță le aveți, din moment ce sunteți în aceeași companie. Dacă apare această cunoștință comună, nu o bârfi pe la spate, căci cu siguranță nu vei face o impresie bună.

13. Căutați un punct comun.

Ați găsit prieteni comuni? Acum căutați subiecte comune, hobby-uri, cărți, seriale, locuri de vacanță sau bloggeri pe care îi urmăriți ambii.

14. Fii la curent cu știrile

Fii mereu la curent cu cele mai recente evenimente importante. Astfel veți avea un subiect de discutat. Cel mai important lucru este să înțelegi relevanța unui anumit subiect într-o anumită companie.

15. Nu aștepta ca oamenii să fie interesați de tine.

Aceasta este o greșeală comună pe care o fac mulți introvertiți: așteaptă până când alții încep să vorbească cu ei. Norocul le zâmbește celor care fac primul pas. Ia legătura primul. Zâmbește, stai drept și privește interlocutorul în ochi – acestea sunt trei lucruri care inspiră încredere.

16. Respectă spațiul personal al interlocutorului.

Ceea ce înseamnă că nu trebuie să-i șoptești la ureche, să-i atingi hainele, să-i pui mâna pe umăr sau să-l iei de mâna și să te apropii de un om necunoscut mai aproape de 45 de centimetri. Mai aproape de această cifră începe „zona intimă”, în care au acces doar cele mai apropiate persoane.