Spune-i adio! 8 semne că trebuie să te desparți de această persoană.

Dacă simți că o persoană apropiată îți otrăvește viața cu cuvintele și acțiunile sale, este timpul să-ți cureți cercul social.

Despre semnalele de alarmă, după care ar trebui să te gândești la o despărțire iminentă ( nu vorbim neapărat despre relațiile romantice), citește în articolul nostru.

8 semne că despărțirea de această persoană este inevitabilă:

1. Comunicarea obositoare

Probabil ai întâlnit oameni după întâlnirea cu care te simți ca o lămâie stoarsă. Ei mai sunt numiți „vampiri energetici”. Aceștia fie sunt oamenii care suferă de tulburarea de personalitate psihopatică, fie sunt „plângăcioșii” care încearcă să-ți insufle sentimentul de vinovăție pentru faptul că „la tine totul este în regulă”, fie sunt cei care vorbesc prea mult și comunicarea este încărcată cu prea multe informaţii.

2. Bârfele

După ce ți-ai deschis sufletul unei persoane apropiate, într-o bună zi afli că secretele tale au ajuns să fie discutate de prietenii voștri comuni. Incidentele ocazionale pot fi iertate, dar dacă secretele tale sunt dezvăluite în mod regulat, ar fi bine să stai departe de bârfitori sau să reduci comunicarea la minimum.

3. Degradarea reciprocă

La prima vedere, te simți confortabil în compania persoanei, dar comunicarea nu numai că nu-ți aduce nimic valoros în viața ta, dar vă și trage pe ambii la fund. Adesea, acest lucru se întâmplă în relațiile codependente, când un partener nu-și poate imagina viața fără celălalt, adesea supus unor obiceiuri distructive. Dacă înțelegi că relația cu o astfel de persoană se reduce la autodistrugere și plângeri, în timp ce viața trece – din păcate, este timpul să ieși din zona ta de confort și să schimbi ceva.

4. Exploatarea

Exploatatorii îi pot folosi pe alții în diferite moduri: ei transferă responsabilitățile gospodărești asupra lor, le „iau” banii, cer sprijin cu sau fără motiv. Dar când ai nevoie de ajutorul lor, pregătește-te să auzi un milion de scuze de ce nu te pot ajuta. Învață să spui „nu” unor astfel de oameni și atunci ei fie vor înceta să te exploateze, fie vor dispărea din viața ta.

5. Condamnarea

Critica ne ajută să privim situația dintr-un unghi diferit, să găsim greșelile și să devenim mai buni. Dar numai dacă este constructivă. Uneori, oamenii apropiați ne critică acțiunile fără argumente și acesta devine obiceiul lor. Într-o formă agresivă sau batjocoritoare, astfel de cuvinte îți lovesc stima de sine. Dacă condamnările de pe buzele celor dragi sună des și jignitor, este timpul să-ți iei rămas bun de la ei.

6. Învinuirea

”Mi-am consumat atâția nervi, efort, timp, bani pe tine și tu… ”- o frază tipică în vocabularul oamenilor toxici care dau vina pe alții pentru tot. Ei menționează în mod regulat greșelile pe care le-ai făcut în trecut, iar la cererea ta să înceteze – se prefac că nu te aud. Cu astfel de prieteni și rude, nu ai nevoie nici de dușmani!

7. Controlul

În încercarea de a stabili controlul total asupra persoanei dragi, astfel de oameni îți pot urmări fiecare pas, îți pot verifica corespondența, pot scotoci prin lucruri. Unul dintre trucurile lor preferate de control este să solicite un raport pentru fiecare acțiune. Ca adult, probabil nu ai nevoie de asta.

8. Manipularea

Prin amenințări, vinovăție și extorcare, cei dragi te pot forța să te supui dorințelor lor și să faci ceea ce au nevoie. Trebuie să scapi de manipulatori pentru a nu deveni o victimă a provocărilor lor.

După ce ți-ai analizat relațiile, gândește-te la ce este mai scump pentru tine: prezența acestor oameni în viața ta sau sănătatea mintală pe care ți-o fură? După aceea, poți decide dacă păstrezi acești oameni în viața ta sau nu.