4 obiceiuri de comunicare care prezic sfârșitul unei relații.

Potrivit psihologilor, majoritatea cuplurilor nu vin la terapie când totul este în regulă, ci atunci când relația este deja la limită, când distanța dintre parteneri este atât de mare, încât ei nu știu cum să repare totul.

Adevărul este că, multe relații și căsătorii se încheie datorită comunicării slabe dintre parteneri. Intrăm în relații cu propriile nevoi, limite și așteptări, dar nu vorbim despre ele sau vorbim incorect.

Renumitul cercetător și psiholog John Gottman, după ce a stuadiat relațiile zeci de ani, a dedus 4 obiceiuri de comunicare ce înstrăinează cuplurile. Cu timpul, comunicarea defectuoasă distruge relația.

4 obiceiuri de comunicare care prezic sfârșitul unei relații:

1. Criticile

Imaginează-ți că de fiecare dată când partenerul este supărat pe tine, dă vina pe caracterul tău? Sau pe munca ta? Sau pe modul în care faci lucrurile?

Trebuie să ne concentrăm pe problemă, nu pe persoană.

De exemplu, vasele murdare. Îl rogi pe soțul tău să le spele, dar mai târziu vii în bucătărie și le găsești în chiuvetă. Tu îi spui: „Nu mă ajuți niciodată! Nu-mi respecți timpul!”

Principalii indicatori ai criticii sunt cuvintele „întotdeauna” și „niciodată”. Și acesta este un atac asupra caracterului său.

2. Protecția

Ca urmare a criticilor, partenerul începe să se apere. Simte atacul. Dar din exterior arată de parcă ar da vina pe alții și refuză să-și asume responsabilitatea.

“Nu este adevărat! Și tu uiți mereu să speli vasele!” – răspunde soțul și nici acum nimeni nu rezolvă problema cu vasele.

Atunci când omul simte că este atacat sau rușinat, dorința sa firească este să scape de acest sentiment incomod. Și începe să se apere și chiar să critice ca răspuns.

Deși cearta poate părea un motiv logic pentru a ne aminti toate supărările vechi, este mai bine să vă concentrați pe o anumită problemă.

3. Disprețul

Acesta este cel mai înalt nivel al criticii. Este lipsă de respect, furie și chiar abuz emoțional. Este atunci când îți bați joc de om, îți dai ochii peste cap la cuvintele sale, îl insulți, folosind un ton condescendent și sarcasm. Poate părea inocent, dar, de fapt, este nepoliticos.

Acest lucru creează sentimentul de superioritate a unui partener față de celălalt. Ceea ce nu ar trebui să se întâmple într-o relație sănătoasă. Chiar și în momentele de ceartă, trebuie să mențineți respectul și iubirea.

4. Tăcerea.

Tăcerea într-o situație conflictuală este un mecanism de protecție, când unul dintre parteneri se închide de celălalt. El tace, poate pleca brusc sau își încrucișează brațele și evită contactul vizual. Problema nu este rezolvată și totul se înrăutățește.

Este normal să faceți o pauză, să vă calmați sentimentele, să vă adunați gândurile și să vorbiți adecvat despre problemă. Însă refuzul de a comunica pentru a pedepsi partenerul, a-i arăta lipsa de respect și dispreț – nu este normal.