De ce unii bărbați pleacă brusc din relație, fără explicații: 3 motive mai puțin evidente.

Bărbaților le este greu să admită că relația s-a epuizat de la sine și cu atât mai greu le este să încheie cu demnitate această relație. Ce îi face pe unii să-și părăsească brusc și fără explicații partenerele?

Ruptura unei relații este inevitabil asociată cu sentimentul de eșec personal – aceste experiențe sunt atât de incomode și atât de inconsecvente cu genul și statutul social al bărbaților, încât ei încearcă să rezolve situația cât mai repede și brusc posibil.

Sentimentele alb-negru

Plecarea fără explicații poate indica și faptul că bărbatului îi este frică de relațiile apropiate. El nu știe cum să se despartă. Îi este frică de relațiile pe termen lung, de încredere. Alături de femei se simte nesigur și neajutorat, la fel ca în copilărie.

De cele mai multe ori problema se ascunde în relația traumatizantă cu mama. Dacă ea nu înțelegea nevoile fiului, era rece din punct de vedere emoțional sau exagerat de anxioasă, cel mai probabil băiatul nu s-a simțit iubit și dorit, iar nevoia de a se simți în siguranță lângă mama nu a fost satisfăcută.

Lipsa unei relații „bune” cu mama duce la faptul că băiatul are sentimente conflictuale pentru ea: o iubește și o urăște. Aceste sentimente sunt atât de puternice încât mintea copilului nu este capabilă să le rețină în același timp. La vârsta adultă, bărbatul va nega o latură sau alta a personalității femeii sau le va vedea pe toate în alb sau negru – impecabil de bune sau foarte rele.

Bărbații tind să aibă această percepție mai mult decât femeile. Motivul este natura specială a relației dintre fiu și mamă. De la fiu mama așteaptă mai mult decât de la o fiică:  ea vrea să-și vadă fiul puternic și rezonabil, nu îi permite să-și arate sentimentele care i se par inacceptabile.

Ca urmare, bărbatului i se dezvoltă ideea – conștient sau inconștient – ​​că unele dintre sentimentele și dorințele sale sunt ”rele”, că nu pot fi discutate și nici experimentate.

De aceea, într-o relație cu femeia el va ignora tot ce îl preocupă. Această situație poate dura până când ultima picătură va umple ceașca, după care partenera de viață instantaneu se va transforma din foarte bună în foartea rea. În astfel de momente, de regulă, are loc o întrerupere bruscă a relației.

Nu s-a despărțit de mama.

Unii bărbați preferă să rămână inactivi sau se comportă agresiv și provocator, așteptând ca femeia să facă pasul. Astfel, ei își transferă sentimentele de vinovăție și responsabilitate pentru relația eșuată asupra ei.

Această strategie este adesea legată de modul în care băiatul a depășit vârsta oedipiană – perioada în jurul vârstei 3-5 ani, când sentimentele și dorințele copiilor față de părinți se agravează.

Încrederea băiatului că ocupă locul central în viața mamei este înlocuită de ideea că adevăratul obiect al dorinței sale este tatăl. Dacă băiatul crește fără tată sau dacă afecțiunea mamei pentru fiu este excesivă, această conștientizare s-ar putea să nu aibă loc. Copilul continuă să se imagineze centrul tuturor dorințelor și intereselor mamei. Din acest sentiment „copilăresc” apar multe dificultăți, care în viitor împiedică bărbatul nu numai să înceapă, ci și să încheie cu blândețe o relație de iubire.

Cerințele (ne)clare

Tot mai des în cuplurile moderne relația se bazează pe femeie. Majoritatea bărbaților europeni reproduc un model arhaic de relații care s-a dezvoltat încă din secolul al XIX-lea: odată ce faza seducției a trecut, bărbații cred că nu mai au ce crea. Ei plutesc cu fluxul o lungă perioadă de timp și, poate, de aceea, despărțirea inițiată de ei întotdeauna este percepută ca fiind neașteptată și foarte dureroasă.

Pentru multe femei, relația armonioasă este o prioritate, ele epun mult efort în ea. Cerințele clare față de viața împreună și independența financiară îi permit femeii să încheie în mod rezonabil o relație care nu corespunde ideilor sale despre uniunea armonioasă.

„Pentru unii dintre noi, despărțirea este o oportunitate grozavă de a deveni în sfârșit noi înșine”, spune psihoterapeutul francez Marcel Rufo. „Ruptura însă este asociată doar cu durere și distrugere.”

Femeile sunt mai predispuse să se despartă, bărbații să rupă relațiile. Incapacitatea bărbaților de a explica clar motivele plecării – face partenera să sufere. Relațiile întrerupte în acest fel sunt greu de finisat din punct de vedere psihologic, iar fără asta nu-ți poți construi în continuare viața.

În plus, tăcerea este umilitoare, iar femeia încearcă să înece acest sentiment cu fanteziile și ipotezele ei despre cele întâmplate.

Să-ți părăsești partenera fără explicații înseamnă și să nu-i oferi nicio șansă de a-și exprima sentimentele, poziția. Și invers, îndrăznind să vorbești despre pretențiile tale, înseamnă să-ți permiți să elimini unele dintre ele și, uneori, să-ți risipești propriile iluzii. De aceea, merită să înveți să-ți formulezi clar criteriile pentru o relație de succes, să-ți traduci emoțiile și așteptările în cuvinte.

Un bărbat care este capabil să spună: „Nu te mai iubesc” sau „Te părăsesc” este perceput ca cineva care știe ce vrea și unde merge. Această deschidere în ochii majorității femeilor îl face un bărbat adevărat.