10 ritualuri pentru a consolida legătura emoțională cu copilul tău.

Nimic nu întărește legătura emoțională precum exprimarea emoțiilor. Dar uneori ratăm aceste momente importante din lipsă de timp. Aceste ritualuri vă vor ajuta să faceți emoțiile și sentimentele vizibile.

– Borcanul cu laude

Alege un borcan cu copilul tău (îl puteți decora cum doriți) și gândiți-vă cum să formați o nouă tradiție de familie. Toți membrii familiei își scriu unul altuia note cu cuvinte bune timp de o lună, își exprimă recunoștința, încurajarea, evaluarea pozitivă a acțiunilor și a realizărilor. De exemplu:

”Îți mulțumesc că m-ai ajutat la curățenie, împreună am făcut-o mult mai repede.”

„Săptămâna aceasta ai învins matematica ca un adevărat super-erou.” 

„Mulțumesc că ai avut grijă de fratele tău mai mic în acest weekend.”

„Apreciez foarte mult când ești politicos cu bunica ta”.

Deschideți periodic acest borcan toți împreună și citiți mesajele cu voce tare.

– Cutia cu dorințe

Uneori avem emoții puternice, greu de exprimat cu voce tare. Păstrați acasă o cutie în care fiecare membru al familiei își poate scrie dorințele și sentimentele cu privire la relația dintre voi, să adauge idei pentru activități comune, excursii etc. Exemple de mesaje:

„Aș vrea să mă ajuți mai mult cu…”

„Ar fi grozav dacă tu și fratele tău ai putea să-ți asumi responsabilitatea pentru…”

„Aș vrea să merg cu tine la…”

”Mă doare când tu… Hai să vorbim despre asta.”

Citiți mesajele din când în când și discutați-le împreună. Astfel veți arăta că opiniile și sentimentele fiecăruia sunt importante și încercați să țineți cont de ele.

Ritualuri de despărțire

Pentru a face despărțirea copilului de părinți mai puțin stresantă, folosiți aceste ritualuri speciale.

– Jucăria mascota

Cumpărați sau creați o jucărie mică specială pe care copilul o poate purta cu sine atunci când sunteți plecați.

– Firul invizibil

Ia un capăt al unei panglici colorate, iar celălalt dă-l copilului. Spune-i că între voi există o legătură invizibilă și, chiar dacă ești departe, această panglică vă unește la distanță și vă va conduce mereu unul către celălalt. Copilul poate purta banda cu el ca o reamintire.

– Sărutul pe palmă

Acesta este un nume de cod special când vă despărțiți. Poate fi un sărut pe care îl imprimi pe palma copilului, îi șoptești cuvinte afectuoase la ureche când vă despărțiți sau inventați o parolă specială.

Ritualuri de bun venit

Pentru a fixa momentul întâlnirii după despărțire, folosiți moduri creative de salut.

–  Semnul secret

Gândiți-vă la un semn special cu care vă veți saluta: poate fi un gest cu mâna, un salt sau chiar un sunet. Poate fi un cuvânt secret pe care vi-l șoptiți unul altuia.

Ritualuri pentru consolidarea familiei

– Timpul special

Uneori nu ai timp pentru a comunica cu copilul. De accea, dedică o oră sau 20 de minute, dar să fie timpul vostru, fără gadgeturi și televizor. Desenați, modelați, construiți, jucați jocuri de societate – alegeți orice activitate în care sunteți devotați unul altuia.

– Totemul de familie

Gândiți-vă la un simbol al familiei voastre, păstrătorul tradițiilor și valorilor. Creați un totem cu propriile mâini și, în acest proces, discutați regulile familiei  voastre și scrieți-le. În situații controversate, întoarceți-vă la totem pentru a le reaminti.

Iar regulile voastre de familie pot fi:

– Comunicăm respectuos unul cu celălalt fără a ridica vocea.

– Ne ajutam reciproc în situații dificile.

– Rezolvăm problemele importante la consiliul de familie.

– Repartizăm treburile casnice.

– Ne ascultăm cu atenție.

– Ascunzătoarea confortabilă

Toți în copilărie am construit colibe din pături, scaune și perne de canapea. Această ”casă” era un loc special unde te puteai retrage și te simțeai în siguranță. Construirea unei astfel de colibe poate deveni un ritual de familie. Amenajați o ascunzătoare confortabilă unde tu și copilul tău puteți citi, juca jocuri, împărtăși secrete etc.