4 expresii nepotrivite pentru a consola o persoană aflată în dificultate.

Când o persoană apropiată se află într-o situație dificilă ( poate i-a murit cineva drag, trece printr-o boală gravă sau printr-un divorț) – ne confruntăm brusc cu situația că nu putem găsi cuvintele potrivite. Vrem să consolăm persoana, dar adesea facem mai rău. Ce nu-i poți spune unei persoane care se află în dificultate? 

Iată 4 expresii care nu vor ajuta omul:

1. „Știu ce simți”

Să fim sinceri, nu poți ști. Chiar dacă crezi că ai avut aproape aceeași experiență, fiecare își trăiește povestea în felul său.

Omul din fața ta ar putea avea alte caracteristici psihologice, viziune asupra vieții și capacitatea de a rezista stresului, iar o situație similară va fi percepută de el diferit.

Desigur, îți poți împărtăși experiența, dar nu merită să-ți identifici experiența cu ceea ce trăiește prietenul tău acum. Pentru că poate părea că îți impui sentimentele și emoțiile tale și există un prilej de a vorbi din nou despre tine.

2. „A fost menit să se întâmple, trebuie doar să accepți asta.”

După o astfel de „consolare”, omul se întreabă: „De ce tocmai eu trebuie să trec prin acest infern?” Asta îl poate ajuta dacă știi sigur că prietenul tău este credincios și cuvintele tale sunt în concordanță cu imaginea sa despre lume. În caz contrar, ele îi pot agrava starea internă, care, poate, în acest moment simte o pierdere completă a sensului vieții.

3. „Dacă ai nevoie de ceva, sună-mă.”

O frază comună pe care o repetăm ​​cu cea mai bună intenție. Cu toate acestea, interlocutorul o citește ca pe o barieră pe care o instalezi pentru a sta departe de durerea lui. Gândește-te, oare o persoană care suferă te va suna cu o cerere specială? Dacă și în trecut nu obișnuia să ceară ajutor, probabilitatea acestui lucru tinde spre zero.

Mai bine propune-i să faci ceva pentru el. Durerea este epuizantă din punct de vedere psihologic și de multe ori omul de abia de mai are forțe pentru cele mai obișnuite treburi casnice. De aceea, vizitează-l, cumpără-i ceva, gătește pentru el, plimbă-i câinele etc. Un astfel de ajutor nu va fi formal și îl va ajuta mult mai mult decât oferta politicoasă de a te suna.

4. „Va trece și asta”

O consolare bună în timp ce priviți o emisiune plictisitoare, dar nu în momentul în care omul este sfâșiat de experiențe dificile. O astfel de expresie devalorizează complet sentimentele celui care suferă. Deși această afirmație în sine este în mare măsură adevărată, este important ca omul să nu se grăbească, ci să trăiască starea de durere și să ajungă el însuși la înțelegerea acestor cuvinte, în momentul în care este pregătit pentru ele.

Respectarea acestor reguli crește șansele de a ajuta omul drag.

Cu toate acestea, cel mai rău lucru pe care îl poți face este să nu-i spui nimic. Oamenii care au experimentat durere recunosc că tăcerea neașteptată a celor dragi s-a dovedit a fi un test suplimentar pentru ei. Cel mai probabil, unul dintre cei care s-a retras, a compătimit profund, dar nu a putut găsi cuvintele potrivite. Însă, tocmai în momentele grele și amare ale vieții – cuvintele sunt suportul principal.