”Prietenele mele achită mai puțin pentru serviciile oferite. Cum pot defini granițele prieteniei?” Răspunsul psihologului.

Bună dragă psiholog! De profesie sunt coafor. Sunt un specialist bun și prietenele adesea apelează la serviciile mele. Problema este că de foarte multe ori încearcă să se târguiască cu mine pentru a achita mai puțin. Nu le pot refuza, mi-e teamă să nu le jignesc. Deși înțeleg că nu e deloc profitabil să lucrez astfel. Cum să mă comport în aceste situații? Ce ar trebui să spun? Cum să definesc granițele prieteniei?

Valeria, 30 de ani

Răspunsul psihologului:

Dragă Valeria, pe baza textului pot concluziona că îți permiți să le oferi prietenelor tale reduceri, deoarece o persoană cu o situație financiară proastă nu va face reduceri nimănui. Trebuie să înțelegi că relațiile de afaceri cu prietenii și cunoștințele – sunt întotdeauna dificile.

Mai bine îți cauți cât mai mulți clienți în rândul străinilor, nu printre prieteni. Astfel îți va fi mai ușor să lucrezi. Nu confunda relația de prietenie cu vânzarea muncii tale! La urma urmei, îți faci treaba. Calitativ.

Situația în care ai ajuns te poate ajuta să înțelegi ce fel de relație ai cu prietenele tale, să determini relația pe care o aveți. Merită să definești pentru tine granițele clare ale „afacerii” și „prieteniei”, astfel încât munca să-ți aducă venituri și să nu fie o povară