7 semne ale invidiei și 9 sfaturi cum să te protejezi de invidioși și lăudăroși.

Invidia – nu este o trăsătură de caracter, ci un sentiment neplăcut cauzat de comparația cu ceilalți. Cu toate acestea, nu orice persoană invidioasă va alerga să-i facă rău celui pe care îl invidiază.

Să nu crezi că doar ratații sunt invidioși, de cealaltă parte pot ajunge și cei care au mai mult succes decât tine. Poate că acești oameni sunt obișnuiți să se afirme pe seama ta sau tu ai ceva ce le lipsește în acest moment. O femeie bogată poate invidia o femeie tânără, una de succes o poate invidia pe cea căsătorită etc.

7 SEMNE ALE INVIDIEI

1. Vestea despre succesul tău nu-i provoacă bucurie. Interlocutorul se plictisește și încearcă să schimbe rapid subiectul.

2. Oricare dintre meritele tale sunt negate: „Doar ai avut noroc!”

3. Persoana ți se plânge adesea despre „cât de nedreaptă este viața” cu ea.

4. Ești obișnuită cu criticile constante și glumele răutăcioase la adresa ta.

5. Te bârfește pe la spate.

6. Încearcă să te umilească sau să devalorizeze ceea ce invidiază.

7. Atunci când îți împărtășești planurile de viitor (despre educație, carieră, cumpărarea unui apartament etc.), persoana invidioasă încearcă să te convingă să nu faci asta. Chiar și gândul că vei realiza ceva o deprimă.

Oare ar putea putea sora ta să vrea aceeași mașină ca și a ta? Oare ar putea o mamă iubitoare să invidieze tinerețea fiicei sale? Da. Toți oamenii se invidiem unii pe alții din când în când.

CUM POȚI SCĂPA DE INVIDIE?

Sau cel puțin să te protejezi parțial de oamenii invidioși și lăudăroși? Iată 9 sfaturi:

1) Încearcă să te lauzi cât mai puțin. Discuțiile constante despre cât de minunată, de succes, capabilă, bogată și frumoasă ești, pot răni cealaltă persoană. Nu vorbi despre pantofii tăi noi, ci discută serialul preferat, întreabă-ți prietena ce mai face. Această „modestie” te va salva de starea de spirit proastă.

2) Nu spune nimic despre slăbiciunile tale. Nu numai realizările, ci și poveștile despre eșecuri trebuie păstrate pentru tine. În caz contrar, invidioșii vor discuta pe la spatele tău cu cei care nu ar fi trebuit să știe despre ele.

3) Laudă-i pe alții. Nu te linguși, ci subliniază aspectele pozitive reale, complimentează interlocutorul, inspiră-l că „va reuși”. Dacă o prietenă oftează despre lungimea genelor tale, spune-i ceva de genul: „Poți să-ți machiezi genele, dar ai deja ochi frumoși.”

4) Împărtășește rețeta siluetei tale frumoase, cum ai fost promovată (dacă aceasta nu este concurenta ta), vino cu propunerea să mergeți împreună la sală sau la cursuri de perfecționare. Explică-i cum stabilirea unui obiectiv bun îl/o poate ajuta să-l atingă. Într-un cuvânt, ajută persoana dragă să obțină ceea ce invidiază.

5) O persoană invidioasă este cel mai rău consilier. Dacă mama ta este invidioasă, nu-i cere sfaturi în luarea deciziilor importante. Ea te va pregăti cu siguranță pentru înfrângere și te va ajuta să-ți pierzi încrederea în abilitățile tale.

6) Nu discuta despre partenerul tău cu cei invidioși. Dacă spui că soțul tău ți-a făcut un cadou scump, asta va provoca un val și mai mare de negativitate, iar dacă dai de înțeles că îl bănuiești de infidelitate, va deveni imediat clar că „ești o femeie naivă, fără experiență, care nu poate ține un bărbat lângă ea.”

7) Încearcă să filtrezi criticile și să ignori atacurile din exterior. Prietena ta îți spune că ai un job prost? Dar tu ești mulțumită de activitatea ta? Ești mulțumită de câștigurile și perspectivele tale? Alungă-ți îndoielile!

8) Dacă prietena ta invidioasă vede că nu-ți pasă de observațiile ei, atunci va înceta să le facă. Pentru a reduce stresul, fă glume pe acest subiect.

9) Nu face dezvăluiri scandaloase. În societatea noastră, invidia este condamnată atât de tare, încât nici noi înșine nu o recunoaștem, iar dacă cineva ne acuză, aceasta va fi un motiv de conflict și nu va face decât să agraveze situația.

Ce să faci dacă, în ciuda opoziției tale, invidia capătă amploare? Dacă persoana dragă te minte, creează o situație neplăcută și tu primești doar emoții negative din întâlnirile voastre, în acest caz, este mai bine să oprești temporar comunicarea. Important este să vezi la timp că relația a devenit toxică și să minimizezi efectele nocive ale acesteia.