5 modalități de a-ți crește rezistența mentală și de a lucra mai productiv.

Aceste strategii te vor ajuta să te concentrezi mai mult în timpul muncii intelectuale intense.

Rezistența mentală – este capacitatea de a ne concentra asupra sarcinilor mentale complexe o perioadă lungă de timp. Rezistența scăzută duce la faptul că omul este constant distras și amână lucrurile pe mai târziu sau chiar renunță când se confruntă cu un obstacol în drumul către obiectiv. Pentru a funcționa eficient, trebuie să-ți crești rezistența mentală. Iată 5 modalități de a face acest lucru.

1. Pregătește-te de muncă în avans

Se întâmplă ca activitatea mentală viitoare să te sperie: nu vrei să înveți pentru un examen dificil, să scrii o lucrare științifică, să rezolvi o sarcină complicată de muncă etc. În timp se acumulează stresul din nevoia de a începe mai devreme sau mai târziu munca. Când în sfârșit ai început, se eliberează tensiunea și intri în panică.

Acest rezultat poate fi evitat. Imaginează-ți cum îți vei îndeplini sarcinile atribuite. Fă un plan de acțiune. Acest lucru îți poate cauza stres – este normal. Dacă experimentezi tensiune în timpul „repetițiilor”, atunci în timpul activității în sine vei fi mult mai calm. Și mai productiv – pentru că nu vei mai simți frică.

2. Relaxează-te, în loc să te distragi.

Când întâmpinăm o problemă în timpul muncii mentale, de multe ori vrem să ne distragem atenția, să verificăm rețelele sociale, să ne uităm la televizor – cu alte cuvinte, să amânăm. Așa funcționează sistemul nostru nervos: tratează fiecare obstacol ca pe o amenințare și activează imediat instinctul de fugă. 

Dar amânarea nu rezolvă problema. Este o pierdere de timp care nu face decât să intensifice stresul. În astfel de cazuri, este mai bine să te relaxezi, decât să-ți pierzi timpul în telefon.

Așează-te și deconectează-te mental de problemă. Nu face nimic timp de câteva minute. Când te simți pregătit, întoarce-te la muncă – vei avea forțe noi și, cel mai probabil, vei găsi și soluția la problemă. 

3. Bucură-te de sarcinile finalizate

Motivația noastră depinde de ciclurile de acțiune și recompense. Când depunem efort și obținem ceva plăcut, dorința de a face ceva crește. Dar este valabil și invers: dacă nu primim recompense, atunci motivația dispare.

Acest lucru se aplică și activității mentale. Mulți oameni, atunci când se confruntă cu un obstacol în timpul lucrului, simt panică. Și după ce au depășit-o – simt oboseală. Acest lucru este foarte demotivant – trebuie să lupți cu tine pentru a nu renunța.

Pentru ca problemele să nu-ți distrugă motivația, trebuie să alegi sarcinile potrivite și să te concentrezi mai puțin pe succes. Încearcă să-ți construiești munca astfel încât să ai mereu obstacole de depășit în fața ta, de exemplu, similare cu cele pe care le-ai mai întâlnit înainte.

Și nu te gândi la câte sarcini mai trebuie să faci pentru a finisa munca. Concentrează-te pe ceea ce faci în acest moment. Acest lucru te va ajuta să simți bucurie și mândrie pentru că ai reușit totul. 

4. Fă mai întâi partea semnificativă a muncii.  

Mulți oameni la început acționează relaxat și amână, pentru că mai au timp, iar spre final, se grăbesc și termină totul în panică, sacrificându-și somnul și timpul liber.

Această metodă este foarte dăunătoare pentru starea emoțională și fizică. Este mult mai logic să faci invers: să faci cea mai mare parte a muncii la început, pentru ca la sfârșit, când forțele se diminuează, să nu mai ai atât de multe sarcini.

5. Reduce timpul alocat muncii

S-ar părea că într-o zi de lucru poți face mai mult decât în ​​câteva ore. De fapt, multora nu li se întâmplă așa din cauza procrastinării. Dorința constantă de a te distrage împiedică productivitatea și contribuie la stres.

Această problemă nu poate fi rezolvată prin creșterea timpului alocat muncii. Trebuie să faci invers: limitează-te la câteva ore și încearcă să fii cât mai eficient în acest timp.

Această opțiune este mult mai bună decât să lucrezi toată ziua cu diferite grade de succes. Dacă amânarea totuși se mai strecoară, atunci reduce timpul. Nu-ți fie teamă că nu vei reuși: dacă nu poți face totul în 4-5 ore de muncă concentrată, probabil că nu vei putea face asta nici într-o zi de muncă.