6 reguli de conduită pentru a-ți face șeful să te aprecieze și mai mult.

În orice echipă conflictele și competiția profesională sunt inevitabile. Dar chiar și ele se reduc la comunicare. Nu-ți fie frică de astfel de situații. Cei mai buni angajați sunt cei care stăpânesc arta victoriei în așa-numita ”politică de birou”.

Iată câteva reguli utile care te vor ajuta să ai succes la locul de muncă:

1. Întotdeauna există o alegere.

Atunci când există competiție în echipă – reacția firească este să te implici sau să refuzi. Pentru a câștiga competiția profesională ai nevoie de mai mult decât o reacție instinctivă, trebuie să alegi în mod conștient cum răspunzi la situație. Recunoaște că, oricât de grave ar fi circumstanțele, tu alegi cum te simți și cum reacționezi.

2. Află ce încerci să obții

Când există conflicte la locul de muncă, este foarte ușor să cazi în capcana viziunii de tunel. Aceasta este o abordare sortită eșecului. Pentru a nu arăta de parcă lupți pentru a câștiga acest conflict, trebuie să te concentrezi pe obiectivele companiei pentru care lucrezi.

În funcție de ceea ce este mai bine pentru companie, discutați avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni. Învățând cum să conduci discuția în această direcție, vei învăța să eviți dezacordurile și să te poziționezi ca o persoană care este interesată de atingerea obiectivului.

Șeful tău te va aprecia ca pe o persoană matură, strategică, căreia îi poate încredința responsabilități mai serioase.

3. Concentrează-te pe cercul tău de influență

La locul de muncă, există adesea probleme pe care nu le putem controla. Poți întâlni politici corporative sau ordine ale șefului care îți afectează interesele personale.

Bârfele și plângerile colegilor sunt reacții comune la aceste evenimente, pe care nu le poți controla. În loc să fii supărată din cauza situației, concentrează-te pe ceea ce poți face pentru a o influența în cercul tău de influență. Acest lucru îi va ajuta pe alții să te vadă ca pe o persoană care știe să acționeze în limitele date și în circumstanțele în schimbare.

4. Nu lua partea nimănui

Când există un conflict în echipa ta, poți fi blocată între două persoane care nu se pot înțelege.

În astfel de cazuri, concentrează-te pe obiectivele companiei și nu lua partea nimănui, chiar dacă cineva îți place mai mult. În acest fel, poți construi încredere între ambele părți.

5. Evită atacul la persoană.

În munca ta, vei fi supărată pe colegii tăi. Vor exista momente când vei dori să-i spui omului ce gândești despre el și să-i dai o lecție. Nu merită să faci asta.

Oamenii tind să-și amintească momentele în care au fost umiliți sau insultați. Chiar dacă câștigi această dispută și te simți bine deocamdată, vei plăti prețul mai târziu când vei avea nevoie de ajutorul acelei persoane.

Pentru a câștiga conflictele la locul de muncă, trebuie să-ți creezi o rețea de aliați, cu care te vei putea conecta. Un alt motiv pentru a te reține – este creșterea profesională. Chiar dacă ești un angajat excelent, șefului tău îi va greu să ia o decizie, dacă alți manageri sau colegi te văd ca pe o persoană cu care este dificil de lucrat.

6. Încearcă să înțelegi, înainte de a fi înțeleasă.

Instinctiv, suntem mai interesați ca ceilalți să ne înțeleagă decât să-i înțelegem. Adevărații profesioniști au învățat să suprime acest impuls.

În mod surprinzător, dorința de a înțelege este o tehnică foarte dezarmantă. De îndată ce interlocutorul simte că îi înțelegi poziția, el nu va mai fi defensiv și va fi dispus să te înțeleagă. Acest lucru stabilește scena pentru comunicarea deschisă pentru a ajunge la o soluție pe care o pot accepta ambele părți.

7. Gândește în termenul ”câștig-câștig”

Ne este frică să-i lăsăm pe alții să învingă, pentru noi asta ar însemna să pierdem. Acest lucru nu ar trebui să se întâmple la serviciu.

Învață să gândești în termenul: „Cum putem ieși ambii din această situație?” Pentru asta trebuie să înțelegi mai întâi punctul de vedere al celeilalte părți și ce înseamnă pentru ea. Apoi înțelege ce înseamnă pentru tine. Încercați să găsiți o soluție acceptabilă și benefică pentru ambele părți. Oamenilor nu le place să piardă.

Mentalitatea ”câștig-câștig” este o strategie solidă care îți aduce aliați în echipă și te ajută să câștigi pe termen lung.