”Părinții mi-au întors spatele și nici acum nu comunică cu mine. Cum să-mi îmbunătățesc relația cu ei?”

”Aveam 18 ani când am rămas însărcinată și părinții mei m-au amenințat că mă dau afară din casă dacă nu fac avort. Mi-am ales viitorul copil și am plecat de acasă. Acum sunt căsătorită și am un fiu. Dar părinții mei nici acum nu comunică cu mine. Spuneți-mi, vă rog, cum pot îmbunătăți relația cu ei, pentru că ei sunt părinții mei…”

Vera, 27 de ani

Răspunsul psihologului: 

Dragă Vera, ai făcut o faptă foarte curajoasă. Ai ales viața copilului nenăscut, nu ai comis o crimă. Viitoarea familie s-a dovedit a fi pentru tine mai importantă în acel moment, decât casa și familia părintească.

De foarte multe ori, părinții nu vor să-și elibereze copiii, să le ofere posibilitatea de a „zbura departe de cuib”. Acest lucru este valabil în special în cazul mamelor și fiicelor. În plus, furia, nemulțumirea și lipsa dorinței părinților de a comunica pot fi explicate prin faptul că ei înșiși se simt vinovați în fața ta pentru toate dificultățile pe care le-ai întâmpinat.

Conflictele în familie, problemele de înțelegere reciprocă – părinții tăi ar putea considera toate astea un motiv care a provocat sarcina precoce și faptul că ai fost nevoită să pleci de acasă.

Nu trebuie să permiți ca relația ta cu părinții să-ți afecteze negativ relația cu soțul și fiul. Acum ai propria viață. Ești o persoană independentă, capabilă să ia decizii. Încearcă să fii condescendentă cu părinții tăi, merită să vorbești cu ei.

A trecut mult timp și este foarte posibil ca supărarea treptat să dispară și în locul ei să vină bucuria pentru familia ta. Dar trebuie să treacă timp. Ai nevoie de răbdare și, cel mai important, de încrederea că acum pe primul loc pentru tine sunt familia ta și bunăstarea ei.