Iată de ce prietenia dintre bărbați este mai puternică decât prietenia dintre femei.

Încă din cele mai vechi timpuri, exista o opinie populară că prietenia dintre bărbați este o relație de încredere, puternică, bazată pe devotament și ajutor reciproc, în timp ce prietenia dintre femei este însoțită de bârfe, ceva fals și se termină foarte repede, după primele certuri sau scandaluri.

Dar astăzi nu judecăm dacă prietenia masculină sau feminină este adevărată. Astăzi vom încerca să înțelegem adevăratul motiv pentru care există o diferență între prietenia masculină și cea feminină.

Răspunsul la această întrebare se află în trecutul nostru evolutiv.

Viața cotidiană a bărbaților și femeilor primitivi se deosebea destul de mult, iar acest lucru nu putea să nu afecteze evoluția legăturilor umane.

Bărbații din antichitate încă de la o vârstă fragedă se aflau în grupuri în locuri periculoase și sălbatice mult mai des decât femeile, deoarece vânau. Femeile, de regulă, stăteau acasă, strângeau provizii, pregăteau mâncare și creșteau copii.

În consecință, bărbații de la începutul civilizației umane apreciau alți bărbați de lângă ei pe care se puteau baza. Prietenia masculină era importantă din punct de vedere al supraviețuirii. 

Munca bărbaților în echipă este evolutiv în concordanță cu faptul că în vremurile moderne bărbaților le place atât de mult să facă sport, ceea ce le oferă posibilitatea de a-și demonstra abilitățile cheie care erau foarte apreciate la vânători și războinici în acele vremuri îndepărtate: alergare rapidă, aruncarea rapidă și precisă a obiectelor, capturarea și lupta, învingerea țintelor în mișcare.

Atunci, poate ca și acum, bărbatul putea să-și crească statutul făcându-și prieteni puternici și să devină un partener mai atractiv pentru femei.

Dar și femeile trăiau în grupuri.

În cele mai vechi timpuri, femeile erau, de obicei, excluse din grupurile de rudenie în care s-au născut din cauza „patrilocalității”, o practică obișnuită în care femeile plecau de acasă pentru a se alătura tribului sau comunității bărbatului lor. Uneori, aceasta putea fi o decizie voluntară, alteori decizia părinților fetei, dar adesea putea fi rezultatul răpirii femeii în timpul unui atac de către un trib inamic. 

Într-un fel sau altul, majoritatea femeilor ajungeau în locuri în care nu aveau rude apropiate sau prietene pe care să se poată baza în ceea ce privește ajutorul, schimbul de experiențe personale și protecția reciprocă. Ele erau nevoite să se adapteze situației și să se alăture grupurilor de femei deja existente, unde înflorea lupta pentru bărbații de succes, precum și pentru resurse. 

Din acest motiv, femeile trebuiau să fie destul de pricepute în evaluarea caracterului potențialelor prietene. Adică trebuiau să prețuiască în mod deosebit prietenele care le puteau oferi sprijin emoțional, precum și informații veridice despre normele și regulile noii comunități în care au ajuns. Să ai prietene care să-ți poată împărtăși bârfe utile, era de o importanță majoră și un factor de supraviețuire. 

Tocmai din acest motiv, femeile prețuiesc mult mai mult sprijinul emoțional și informațiile (bârfele) transmise din mână în mână, decât loialitatea și ajutorul reciproc, așa cum se întâmplă la bărbați.

Psihologii moderni confirmă presupunerile evolutive.

Astăzi, în relațiile de prietenie, femeile pun accentul pe comunicare, împărtășirea emoțiilor și discutarea problemelor personale cu prietenele lor, în timp ce bărbații pun accentul pe împărtășirea experiențelor, acțiunilor și cooperării.

Din acest motiv, prieteniile dintre bărbați durează mai mult în termeni procentuali decât prieteniile dintre femei. Aproape 60% dintre bărbații 30 de ani din 1.000 de chestionați continuă să fie prieteni cu cei mai buni prieteni ai lor din copilărie, în timp ce doar ~ 20% dintre 1000 de femei chestionate mențin relații cu prietenele pe care le considerau „cele mai bune prietene ( studiu realizat de Universitatea din Waikato, Noua Zeelandă).

Potrivit altor sondaje occidentale ale psihologilor s-a dovedit că un procent mare de bărbați afirmă că nu vor rupe o relație de prietenie cu cei mai buni prieteni dacă soția le pune un astfel de ultimatum. Majoritatea femeilor erau pregătite să facă acest pas.

Înseamnă acest lucru că prietenia dintre femei este mai slabă decât cea dintre bărbați? Poate. Dar întotdeauna există excepții.