11 expresii pe care oamenii cu abilități sociale dezvoltate nu le rostesc niciodată.

O singură expresie poate strica o conversație. De aceea, trebuie să fii atent la ceea ce rostești. Iată 11 expresii pe care oamenii cu abilități sociale dezvoltate nu le pronunță niciodată:

1. „Ți-am spus că așa se va întâmpla…”

De obicei, această expresie o vei auzi de la cei care vor să-și gâdile orgoliul. Chiar dacă ai avertizat omul, iar el nu te-a ascultat, nu pune presiune asupra lui dacă s-a dovedit că ai dreptate. Nu contează cine a avut dreptate și cine a greșit. Respectă decizia altora și nu-i învinovăți dacă nu te ascultă.

2. „Știu cum te simți.”

Această expresie privează omul de individualitate și îi subminează problemele. Nu poți ști cum se simte celălalt. Fiecare dintre noi percepe emoțiile diferit. Și nu poți simți la fel ca el. Dacă vrei să arăți compasiune, mai bine spune-i: „Nici nu-mi pot imagina cum te simți acum.”

3. „Ei bine, mult succes.”

Această expresie rostită pe un ton trufaș, este culmea lipsei de tact. Niciodată să nu spui asta. De regulă, asta îți arată slăbiciunea. Cu această expresie omul vrea să aibă el ultimul cuvânt.

4. „Nu este vina mea.”

Dacă nu ești vinovat, atunci nu trebuie să vorbești despre asta – totul este deja clar. Dacă ești vinovat, atunci nu încerca să te absolvi de responsabilitate.

Această expresie este nepotrivită în orice situație.

5. „Totul este doar în capul tău.”

Nu vrei să-ți faci interlocutorul să se simtă nebun, nu-i așa? Dacă vezi că omul greșește în legătură cu ceva sau este îngrijorat de ceea ce a inventat el însuși, găsește o modalitate mai delicată de a-i spune despre asta. De exemplu, îi poți adresa câteva întrebări care îl vor ajuta să înțeleagă că toate problemele sale sunt doar în mintea lui.

6. „A fost o prostie.”

Nu judeca acțiunile altora. Probabil, că și ei înțeleg că au greșit. În loc să îndrepți și mai mult atenția asupra acestui lucru, sprijină omul. Gândiți-vă împreună cum puteți îmbunătăți situația.

7. „Tu mereu” sau „tu niciodată”

Nu eticheta pe nimeni. Oamenilor nu le place când cineva încearcă să-i încadreze într-un tipar. Și acest lucru este cu adevărat greșit: omul este o creatură uimitoare, acțiunile sale sunt destul de greu de prezis (mai ales dacă luăm în considerare o personalitate remarcabilă). Și expresii precum „tu mereu” sau „tu niciodată” pot enerva omul.

8. „Totul se întâmplă cu un motiv.”

Omul a petrecut mult timp gândindu-se la o situație, dar nu a găsit motivele pentru care s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat. Cuvintele tale îl pot determina să se întoarcă la gândurile sale și să continue să caute motivul. Dar s-ar putea să nu existe vreun motiv – el doar a avut ghinion. Viața este imprevizibilă.

9. „Așa cum ți-am spus deja…”

Această expresie este similară cu acuzația că omul nu te ascultă cu atenție sau că este prea prost pentru a-ți înțelege cuvintele din prima. Dacă trebuie să repeți un gând, atunci reformulează-l. Nu pune accent pe faptul că te repeți.

10. „Cu tot respectul…”

De obicei, aceste cuvinte sunt urmate de ceva neplăcut. Nu utiliza astfel de expresii calmante, ele seamănă mai degrabă a ipocrizie. Nu-ți fie frică să vorbești direct.

11. „Orice”, „Nu contează”, „Nu-mi pasă”

Nu transfera asupra altei persoane alegerea ta. Făcând acest lucru, poți face omul să se simtă stânjenit, deoarece se va simți responsabil pentru alegerea pe care a făcut-o în locul tău. De aceea, dacă interlocutorul încearcă să clarifice ceva, răspunde-i cât mai exact. Nu-l face să decidă pentru tine.