9 modalități eficiente de a te „calma”, atunci când sistemul tău nervos este la limită.

„Nu vei putea calma furtuna, nici nu încerca. Tot ce poți să faci – este să te calmezi. Furtuna va trece”. ∼ Timber Hawkeye

Apus de soare. Vântul rece îmi suflă în față. Stau pe o stâncă și mă uit în depărtare. Undeva se aud câinii lătrând, adolescenții râd, mașinile se mișcă, undeva cântă încet muzica. Când s-a întunecat de-a binelea, în apartamente, ici-colo, au început să se aprindă luminițele.

O imagine frumoasă în fața mea, dar mi-am dat seama că nu mă pot bucura de acest moment. Gândurile mele erau ocupate cu altceva, corpul meu era aici, iar eu eram în alt loc.

Problemele nerezolvate mi-au întunecat complet mintea. Povara tulburărilor m-a „doborât” la pământ. Din numărul de griji care s-au acumulat, nu doar sufletul, ci și trupul au început să sufere. Aveam tensiune constantă și tremur în mâini. Nu mai pot trăi așa. Sistemul meu nervos refuză să funcționeze și eșuează constant.

Ți se întâmplă? Te-ai recunoscut?

De-a lungul timpului, am găsit câteva modalități de a scăpa de stres. Metode care m-au ajutat personal și care o ajută pe soția și pe mama mea să se calmeze. Vă împărtășesc cunoștințele mele:

1) Dacă te înfurii, pierzi de două ori mai multă energie. Iar atunci când ești gol din punct de vedere energetic, nu poți face față în mod adecvat sentimentelor tale.

2) Găsește expresii care te vor ajuta să-ți revii. „Mă voi descurca”, „Asta nu mă va doborî”, „În curând totul se va termina.”, „Diavolul nu este atât de rău pe cât îl pictează oamenii.”, „Voi face față”, etc. Repetă și folosește doar afirmațiile în care crezi, nu acelea pe care toată lumea le consideră „corecte”.

3) Notează-ți furia pe foaie. Ia un pix și notează tot ce simți, cum a început totul, ce te afectează cel mai mult. De obicei, după astfel de „scrisori” oamenii se simt mult mai bine.

4) Întreabă-te ce are nevoie sistemul tău nervos în acest moment pentru a se calma? De exemplu, eu am nevoie urgent de o țigară, vreau să ies afară și să mă plimb puțin, vreau să beau ceva tare.

5) Nu uita de meditație și yoga.

6) Dansul este o modalitate grozavă de a face față stresului. Dansează! Corpul tău are nevoie de asta.

7) O modalitate grozavă de a te „deconecta de problemă” este râsul. Urmărește un film amuzant sau discută cu prietenii subiecte abstracte. Sarcina ta este să te relaxezi și să zâmbești.

8) Unora nu le place deloc să cânte, dar în zadar! Cântatul este un mare eliberator de stres.

9) Închide ochii și imaginează-ți că toate problemele tale au rămas în urmă. Totul a fost decis și trebuie doar să te bucuri de moment. Imaginează-ți toate detaliile, de obicei, asta îi ajută pe mulți să se calmeze.

Uneori ni se pare că suntem într-o situație fără speranță și tot ce ne rămâne este să renunțăm. Dar amintește-ți că, există o cale de ieșire din fiecare situație. Și tot ce trebuie să faci este să înveți să gândești corect.