Iată de ce micuții care petrec mai mult timp cu tații lor învață mai repede.

Desigur, rolul mamei în viața copilului nu poate fi subestimat. Mai ales în primii ani de viață, copilul este foarte atașat de mama. Dar oare asta înseamnă că tatăl trece pe planul secundar? Experții afirmă că atunci când tatăl participă activ în viața copilului, el învață și se dezvoltă mai repede.

Poetul și artistul german Wilhelm Busch a spus cândva: „Să devii tată este foarte ușor. Să fii tată, dimpotrivă, este foarte dificil.” Suntem de acord cu el. Din păcate, multe femei trebuie să-și asume responsabilitățile de creștere și întreținere a copilului. Dar acei copii, în viața cărora tatăl a participat activ încă din primele zile, cresc mai încrezători și fericiți.

Tatăl este cel care joacă un rol cheie în dezvoltarea fizică a bebelușului, formarea abilităților motorii. Și acest proces se întâmplă, desigur, prin joc.

Mamele, spre deosebire de tați, sunt preocupate mai mult ca micuțul să fie hrănit, îmbrăcat călduros și să se simtă confortabil. Femeile arată afecțiune față de copii, îi sărută și îi răsfață. Jocurile taților sunt mai active: ei pot arunca și prinde copilul, îl pot întoarce, îl pot rostogoli pe umeri. Toate acestea au un efect pozitiv asupra dezvoltării coordonării și aparatului vestibular.

Pe lângă distracția fizică, tatăl își ajută copilul în dezvoltarea mentală. Tații sunt cei care își pot învăța fiul sau fiica să vorbească mai corect și mai repede. De regulă, bărbații nu denaturează cuvintele, încercând să-l imite pe cel mic. Dimpotrivă, ei adoptă o abordare mai obiectivă a învățării.

Tatăl este, de asemenea, important în dezvoltarea relației copilului cu mama. În perioada de după un an, copilul se separă prima dată de mama. De obicei, la această etapă se încheie alăptarea. Rolul tatălui în acest moment este să preia conducerea și să ajute copilul să se îndepărteze fără durere de mama. Tata devine asistentul copilului în drumul spre maturizare. Când tata educă copilul, el îi arată lumea exterioară și o face sigură.

Și, de asemenea, prin propriul exemplu învață copilul ce este autoritatea, subordonarea și responsabilitatea. El îi prezintă copilului ce este aprobarea, lauda sau, dimpotrivă, mustrarea și pedeapsa. Băieții, privind bărbatul adult și deștept de lângă ei, își formează propriul model de comportament. Și fetele, ca urmare a comunicării cu tata, se identifică ca femei.

Un studiu curios

Importanța implicării tatălui în viața copilului a fost analizată într-un studiu interesant realizat în 2017 de către oamenii de știință de la Imperial College London, King’s College London și Oxford University.

Tații care se jucau cu copilul lor de 3 luni pe un covor, fără jucării, au fost filmați. Apoi au fost filmați din nou, în timp tata îi citea copilului o carte, dar deja când acesta a împlinit 2 ani .

Rezultatele au fost uimitoare. Micuții, care încă de la naștere au fost sub influența puternică a taților, s-au dezvoltat rapid până la vârsta de 2 ani. Au distins perfect culorile și formele. Și dacă le comparăm rezultatele cu indicatorii copiilor care au fost crescuți în special de mame, atunci avantajul este clar în favoarea primilor.

Psihologii au sfătuit toți tații să dedice timp lecturii împreună cu copilul lor. Chiar dacă micuțul nu înțelege încă tot ce i se spune, în viitor o astfel de distracție va avea beneficii. Copiii cărora tata le citește cu voce tare învață să vorbească mai repede și învață mai multe despre lumea din jurul lor.

Și încă un lucru pentru care ar trebui să le fim recunoscători taților este – socializarea . Tații preferă jocurile active în aer liber cu animalele de companie sau alți copii. Sub supravegherea tatălui, copilul se joacă cu alți copii și își găsește primii prieteni.

Atenția tatălui nu este mai puțin importantă decât grija maternă. Când tata se implică activ în creșterea copilului, el îi oferă cheile încrederii și explorării lumii. Din păcate, adesea uităm să le spunem taților „mulțumesc”. Chiar dacă uneori sunt prea stricți, datorită lor creștem persoane demne.