”Ucigașii” energiei tale: 8 alimente care îți provoacă oboseală și somnolență.

Se crede că alimentele sunt capabile să ne energizeze toată ziua, însă unele ne afectează exact în sens invers. Acestea ne oferă un efect pe termen scurt, iar pe termen lung ne provoacă o stare de letargie și somnolență. Iată principalii „ucigași” ai energiei  tale, de care, dacă se poate, ar fi bine să nu abuzezi.

Ovăzul

Da, da, acest mic dejun sănătos poate provoca oboseală. Ovăzul este bogat în triptofan – substanță care contribuie la un somn mai bun și mai sănătos. Dacă mănânci un bol de cereale dimineața, la prânz s-ar putea să ai dorința să tragi un pui de somn. 

Bananele

Acest fruct popular este bogat în potasiu, responsabil pentru producerea melatoninei în organism și, de asemenea, se leagă cu receptorii acidului gamma-aminobutiric (GABA), care liniștește sistemul nervos. Deci, dacă mănânci câteva banane dimineața, până seara s-ar putea să te simți somnoros și letargic.

Prunele uscate

Prunele sunt o sursă de vitamina B6, care intensifică biosinteza melatoninei. De aici și posibila somnolență după consumul acestui fruct uscat.

Kiwi

Kiwi este bogat în vitamina C și carotenoide, care liniștesc corpul în timpul somnului. Dacă nu intenționezi să dormi în timpul zilei, încearcă să nu mânânci prea mult kiwi înainte de cină.

Peștele gras

Somonul, midiile, tonul și alte fructe de mare grase sunt bogate în vitamina D și acizi grași omega-3, care ajută organismul să regleze producția de serotonină. Iar serotonina joacă un rol cheie în ciclurile somnului și veghei. De aceea, după o cină copioasă cu pește roșu, s-ar putea să te simți obosit.

Carnea de curcan

Carnea de curcan este considerată dietetică. În același timp, conține triptofan, despre care am vorbit mai sus. De aceea, chiar și un aliment atât de sănătos poate provoca o scădere a energiei.

Migdalele

Această nucă conține mult magneziu, care, de asemenea, este responsabil pentru somnul sănătos. Iar efectul abuzului de migdale este corespunzător. În plus, au o mulțime de calorii (aproximativ 600 kcal la 100 de grame) deci, trebuie consumate cu moderație. 

Carbohidrații rafinați 

Carbohidrații „rapizi” (dulciurile, orezul alb, pastele, pâinea) nu numai că pot provoca creșterea în greutate, ci și ne absorb și energia. Aceste produse cresc rapid glicemia (de unde și vigoarea pe termen scurt), după care urmează o scădere a nivelului de insulină, ceea ce duce la senzația de oboseală.