
Publicația americană Today a realizat un studiu la care au participat 7000 de mame și au determinat că bărbatul devine cel mai mare stres din viața femeii. Mai mare decât copiii! Care sunt motivele?
1. Bărbatul – este un copil mare.
Deno Fleno – o mamă participantă la studiu: Dacă îl întrebi pe soțul ei câți copii au, el va răspunde – doi. Dar Deno are trei: un fiu de șapte ani, o fiică de trei ani și soțul. Aceasta a devenit o glumă în familia lor. De cele mai multe ori, datoria soțului în raport cu copiii se reduce la a se juca cu ei timp de o oră sau două. Femeia însă face doar lucruri plictisitoare: pregătește copiii pentru școală, le cere să strângă jucăriile și să mănânce legumele. Adesea, și soțul trebuie ajutat să se pregătească pentru muncă, trebuie rugat să-și ia șosetele și să-și spele vasele.
„Un copil de șapte ani este un copil. Iar un copil de treizeci și cinci de ani care se comportă de parcă ar fi un copil de șapte ani – este stresant.” – spune mama participantă la studiu.
Cum poți schimba situația? Cere-i ajutor soțului. Dacă ambii părinți lucrează cu normă întreagă, îngrijirea copiilor și treburile casnice ar trebui, de asemenea, împărțite în mod egal. Vorbește cu soțul tău despre asta și explică-i că așa este corect. Și tu obosești la serviciu și te-ai întinde cu plăcere pe canapea, dar din anumite motive trebuie să faci temele la matematică.
2. Femeia are mai multă responsabilitate, ceea ce înseamnă – mai mult stres.
Tații sunt bucuroși să transfere toată responsabilitatea pentru copii pe seama mamelor. Astfel mama decide dacă cel mare ar trebui să meargă la înot și dacă cel mic poate petrece noaptea la un prieten. Toate acestea determină femeile să se gândească la cum să crească adulți responsabili, își fac griji pentru viitorul lor.
„Simt că rezolv o mulțime de probleme legate de copii. Fără participarea soțului. Ceea ce înseamnă că, dacă ceva nu merge bine, va fi doar vina mea.” – o mamă care a participat la studiu.
Problema nu sunt aceste decizii mici, cât lipsa ajutorului echivalent din partea partenerului. Fiecare a cincea mamă a vorbit despre asta.
Cum poți schimba situația? Îi poți împărtăși preocuparea ta: să luați împreună decizii cu privire la copii și ambii să fiți responsabili pentru ele. Acesta va fi consiliul vostru de familie, în care copiii nu vor fi prezenți până la o anumită vârstă. Astfel vă veți putea exprima mai ușor sentimentele unul față de celălalt.
3. Relația dintre parteneri este mai complexă decât relația părinte-copil.
Multe femei consideră maternitatea principalul lor loc de muncă. Ceea ce înseamnă că au mai puțin timp pentru relația cu partenerul. Căsnicia însă necesită o implicare emoțională constantă, iar incapacitatea de a fi singuri duce la și mai mult stres.
„Când ai copii mici, se pare că trebuie să te dedici complet lor. Și lași căsnicia în voia soartei. ” – Melton – mamă a trei copii.
4. Lipsa timpului generează un mare stres.
Două treimi dintre mamele participante la studiu fac cea mai mare parte a treburilor casnice și se ocupă de creșterea copiilor. Mai adăugăm la asta luarea deciziilor strategice și investiția în relația romantică și femeia va avea și mai mult stres. Chiar și gândul la numărul de responsabilități – este stresant.
Cum poți schimba situația? Relaxează-te. Aceasta este singura cale. Trebuie să înțelegi că ordinea în casă, cina delicioasă și lenjeria perfect călcată nu te vor înlocui în familia ta.
5. Normele sociale impuse sunt nerealiste.
Poate că mama ta a lucrat și a fost o gospodină ideală, a reușit să gătească, să petreacă timpul cu soțul și să mențină flacăra iubirii. Dacă nu poți face același lucru, atunci ești din nou stresată. Nu trebuie să-ți dorești același lucru.
Cum poți schimba situația? Prioritizează fiecare situație specifică. Curățenia perfectă este mai importantă pentru tine sau timpul petrecut cu copilul? Ești obsedată de notele copilului sau de sănătatea ta?