Simțul umorul este o salvare: Iată 5 motive să râzi la locul de muncă.

Angajații de birou, de regulă, sunt foarte serioși – probabil din dorința de a arăta semnificativ în fața unui client sau pentru a nu se coborî în ochii șefului lor. Dar simțul umorului poate fi util. Iată 5 motive să râdeți la serviciu.

1. Cu ajutorul umorului puteți crea o atmosferă prietenoasă.

Râsul ar trebui să fie o dovadă a deschiderii. Lucrăm și învățăm mai bine atunci când nu suntem stresați. Pentru a face acest lucru, este important să înțelegeți limitele ironiei și glumelor.

Maria, profesor de limbi străine la Școala Superioară de Economie este convinsă că glumele sunt permise în cadrul procesului educațional. Dar fără glume despre politică, religie, orientare sexuală, naționalități. La urma urmei, în grup există persoane cu diferite viziuni.

„Când elevii încep să glumească, acesta este un indicator al contactului potrivit și al relaxării în grup”, spune Maria. – Pentru a învăța o limbă, este important să poți elimina stresul, să creezi o atmosferă prietenoasă. Abilitatea de a glumi spontan și de a răspunde „circuitelor scurte” cu zâmbet pe față – este foarte importantă. Râsul este o modalitate excelentă de a preveni sau de a rezolva conflictul. Aceasta este cea mai bună reacție la o greșeală.”

2. Nu te epuizezi emoțional

„Aș include simțul umorului ca o necesitate în secțiunea „profesionalism” împreună cu capacitatea de a stabili contact cu oamenii și a simți atmosfera din clasă.” – continuă Maria.

Ea este sigură că arderea emoțională a profesorilor se datorează faptului că aaceștia trebuie să ia decizii instantaneu în timpul lecției: cum să răspundă, cum să evalueze, dacă să sesizeze sau nu greșeala cuiva. Toate acestea sunt stres. „Dar dacă dintre atitudinea serioasă sau ironică față de problemă o alegem pe cea din urmă, atunci acest lucru, ne menține „ca o unitate de luptă”.

3. Îți comunici gândul 

Umorul îți poate transforma cariera. Directorul uneia dintre diviziile L’Oréal, Didier Bouch, îi datorează mult din succesul său.

„Nu mă puteam baza pe aspectul meu exterior pentru a impresiona”, spune ea, care are o înălțime mai mică de 160 de centimetri, „deci am învățat să folosesc umorul pentru a fi înțeleasă…”

Atunci când argumentele sunt însoțite de o glumă, ele nu pot fi refuzate. Dar umorul nu este sinonimul blândeții: el îți permite să „vorbești mai liber și să înveți să spui ”nu” dacă este necesar.” – adaugă Didier Bouch.

4. Poți lupta cu izolarea 

Kristina, director executiv la o bancă renumită, spune că s-a îndrăgostit din nou de meseria ei datorită râsului.

„Echipa noastră era implicată într-un proiect internațional foarte serios. L-am prezentat cu succes în Anglia, dar conducerea nu a fost entuziasmată și au numit un nou șef.

Ne-am prăbușit cu toții, am devenit retrași, voiam să-mi schimb profesia. Dar noul șef s-a dovedit a fi un om cu simțul umorului, ceea ce i-a permis să privească totul din exterior, să ne evalueze punctele forte și slăbiciunile și, în același timp, nu numai că nu jignește pe nimeni, ci ne oferă tuturor încredere. 

Îmi amintesc că așteptam cu nerăbdare o decizie privind reorganizarea echipei. Șeful nostru trebuia să discute cu conducerea despre asta. Când s-a întors de la întâlnire, l-am întrebat: ”Ce a spus şeful?” El a răspuns: „A spus că sunt prea bine hrănit și că este timpul să țin o dietă”. Am râs, apoi, ca prin minune, totul a început să se îmbunătățească – ne-am concentrat, au apărut idei noi, s-au rezolvat contradicțiile.

5. Umorul ajută să reziști forței majore.

Ideile proaspete vin atunci când te poți relaxa. Irina, directorul agenției de muzică letonă ”Fundația Herman Braun”, a înțeles asta.

”Agenția are o echipă mică, unită, de aceea râsul este mereu comun, pentru că e greu să te distrezi singur. Râsul fie este împărtășit, fie nu se aude deloc.

Râsul comun este un semn că toată lumea are rezerva emoțională necesară în muncă. În plus, umorul este un fel de cod. Folosindu-l, poți determina cu exactitate pe ce ton să vorbești cu partenerii, clienții – oameni complexi, creativi, uneori răsfățați. 

Abilitatea de a râde ne menține în echilibru în cazul unor inconsecvențe, situații de forță majoră. De exemplu, un muzician celebru a confundat zborul – și dacă nu ai simțul umorului, poți anula un concert pentru care s-au vândut deja biletele. Și dacă îți amintești o anecdotă bună pe această temă, atunci se va găsi și soluția.”