Oare este posibilă prietenia dintre bărbat și femeie? Iată ce spun experții.

Nu, spun unii: nu poți ignora atracția fizică. Da, sunt siguri alții – cei pentru care sunt importante relațiile fără ambiguitate. Ce loc ocupă sexualitatea într-o relație de prietenie dintre oameni de diferite sexe?

Acum o sută de ani era greu de imaginat o relație de prietenie între bărbat și femeie. El și ea trăiau în lumi diferite, fără a se cunoaște cu adevărat în afara cuplului căsătorit. Apoi, femeile au început să lucreze, în școli a fost introdusă coeducația și totul s-a schimbat. Oamenii moderni se căsătoresc mult mai târziu decât strămoșii lor (sau nu se căsătoresc deloc) și dedică tot mai mult timp și spațiu prieteniei.

„Prietenia dintre bărbat și femeie este acum o chestiune normală”, comentează psihanalistul Serge Efez despre schimbările care au avut loc. – Băieții și fetele se înțeleg bine încă din copilărie, sunt apropiați emoțional și se întâmplă adesea ca un băiat să devină „cea mai bună prietenă” a fetei. Dar în această relație nu este vorba despre atracție sexuală. Ea se naște din diferențe, în timp ce prietenia se hrănește din asemănare.”

Deci, la bărbații și femeile adulte pe primul loc în relația de prietenie este asemănarea caracterelor și intereselor, iar atracția este scoasă din paranteze… deși nu dispare.

„În ea nu există erotism”, continuă psihanalistul, „și, în același timp, prietenia nu poate apărea dacă bărbatul și femeia nu simt atracție unul față de celălalt.” Un prieten este cineva care ne cunoaște în întregime, căruia îi putem deschide sufletul fără înfrumusețare și fără ascundere. Prietenia există fără acel secret, necesar pentru apariția dorinței sexuale.

„Să-l dorești pe celălalt – înseamnă să simți că structura sa fizică nu are nimic de-a face cu a ta.” – explică psihanalistul și sexologul Catherine Blanc. Această diferență creează o distanță între tine și cealaltă persoană pe care încerci să o umpli cu ajutorul sexualității. Dar cu un prieten, totul se întâmplă diferit: inconștient, tindem să experimentăm din nou acea tandrețe și apropiere pe care le-am experimentat cândva cu părinții, frații și surorile. Și părăsim câmpul sexualității pentru a nu provoca o situație de incest.”

 LINIA FINĂ

Mulți prieteni subliniază că îi leagă o relație de frăție, aproape familială. Ei spun că nu există atracție în ei, dar în viață totul este mult mai subtil și ambiguu.

Deci, într-un cuplu de prieteni, între bărbat și femeie apare adesea un joc de seducție. O astfel de situație îmbogățește prietenia și îi conferă un farmec aparte. La urma urmei, fiecare dintre noi are necesitatea ca nu numai partenerii romantici să ne privească cu interes, vrem să ne menținem masculinitatea sau feminitatea și nu doar prin sex.

În prietenie există loc pentru flirt și cochetărie, dar există și un acord – exprimat sau neexprimat – despre granițele pe care prietenii nu le depășesc.

„Este ca un memento: știu că ești o femeie frumoasă (sau un bărbat atrăgător), dar masculinitatea și feminitatea nu înseamnă o invitație la contact corporal, însă crește stima de sine și încrederea în sine a celuilalt, îi îmbunătățesc starea de spirit și contribuie indirect la o relație armonioasă în afara cercului de prieteni.

Masculinitatea și feminitatea nu sunt calități care se exclud reciproc, ele se combină în diferite proporții în fiecare dintre noi, dar în comunicarea cu prietenii se manifestă altfel decât cu partenerii sexuali.

„La un moment dat, între bărbat și femeie poate apărea atracție sexuală.” spune psihologul. ”Cu toate acestea, ca adulți, ei sunt capabili să nu-și îndeplinească această dorință unul cu celălalt.”

„Este important ca oamenii să surprindă trăsăturile diferitor tipuri de relații și să-și controleze în mod conștient comportamentul în conformitate cu acestea, să țină cont de interesele altor persoane și să prezică evoluția situației…”. Acestea sunt calitățile care ne ajută să ne bucurăm de darurile prieteniei și sunt semnele distinctive ale unei persoane mature.

PROXIMITATE PERICULOASĂ

Într-o relație de prietenie dintre bărbat și femeie, granițele sunt mai fluide decât în relația prietenilor de același sex. Și când se schimbă, pe scenă apare al treilea personaj – soțul. La urma urmei, prietenia dintre un bărbat și o femeie liberă care își pot satisface dorințele angajându-se în relații sexuale, nu este deloc aceeași cu cea dintre o femeie și un bărbat căsătorit.

Cei care sunt obișnuiți să vadă într-o persoană de sex opus, în primul rând un obiect sexual, sunt neîncrezători în prietenia mixtă.

Oamenii nu au încredere în prietenia mixtă, nu pentru că le este frică că ar putea fi înșelați, ci pentru că inconștient sunt geloși pe intimitatea spirituală, deschiderea față de o altă persoană. 

Atracția sexuală – atrage și sperie în același timp. Unii preferă să evite situațiile provocatoare. Alții susțin că în relația lor de prietenie nu există dorință: ei refuză să-și vadă prietenul ca pe un bărbat sau o femeie. Iar acesta este un semn important că sexualitatea ocupă un loc potențial periculos în relația lor.

„Între aceste două poziții, mai există una, mult mai echilibrată: atunci când recunoaștem diferențele sexuale dintre noi și acea energie pe care o trezesc, dar o exprimăm nu prin sex, ci prin înțelegere reciprocă, prin comunicare intelectuală. Aceasta este o bogăție adevărată, la care ar fi păcat să renunțăm.