”Sunt revoltată de ingratitudinea nurorii mele. Ce să fac?” Răspunsul psihologului.

”După nașterea nepoatei, i-am trimis nurorii mele 100 de euro (sunt pensionară). O lună mai târziu am mers la ei în vizită. Fiul meu mi-a dat încă 10o de euro și m-a rugat să-i dăruiesc acești bani ca fiind un cadou din partea mea. Am refuzat, pentru că nu consideram necesar să fac asta – cei 100 de euro erau suficienți pentru nașterea copilului, dar fiul meu m-a convins.

Trei zile mai târziu, ea a încercat să fie nepoliticoasă cu mine (deși eu nu mi-am permis niciodată să fac asta, nici măcar o privire urâtă nu am aruncat în direcția ei. Acum regret banii dăruiți. Și în general, de ce eu, o pensionară, trebuie să-i dau bani? Nu are o aniversare, nici ziua de naștere? De ce?

L. 57 de ani

Răspunsul psihologului:

D. L. îmi pare foarte rău că afecțiunea și generozitatea dvs. nu au fost apreciate și nu ați primit răspunsul dorit de la ea. Ba, dimpotrivă.  

Din păcate, chiar și membrii familiei nu înțeleg uneori cât de mult efort depunem pentru ei. Inclusiv contribuția noastră materială. Înțeleg că, banii dăruiți au fost semnificativi pentru dvs., precum și dorința de a o bucura, dar ea nu a răspuns cu recunoștință și comportament politicos.

Desigur, nu există o lege sau o reglementare prin care să-i dai cuiva obiectele tale de valoare acumulate. Orice cadou ( bani, obiecte și chiar un cuvânt bun), mai degrabă, trebuie făcut în conformitate cu dorința emoțională de a-i face omului o bucurie sau de a-l ajuta. Și, desigur, este mult mai ușor să-l facem celor care vor fi fericiți și recunoscători sau cel puțin nu-l vor devaloriza cu nepolitețea lor.

În acest caz, dacă nu simțiți dorința și impulsul emoțional de a vă bucura nora, aveți dreptul să faceți ceea ce credeți de cuviință cu banii. De exemplu, păstrați-i pentru dvs. sau oferiți-i fiului pentru a contribui la bugetul familiei sau găsiți o altă opțiune care vă place.