Cum să comunici cu oamenii care te enervează? Iată 8 secrete.

Chiar dacă ești cel mai prietenos om din lume, mai devreme sau mai târziu vei întâlni pe cineva care te va enerva. Nu-ți face griji, suntem diferiți, iar această reacție îți amintește că nimeni nu este perfect. Inclusiv tu.

Iată 8 secrete care te vor ajuta să comunici cu oamenii care te enervează.

1. Acceptă faptul că nu te vei putea înțelege cu toată lumea.

Este în regulă. Unii oameni te plac, alții nu te suportă. Dar asta nu înseamnă că ceva este în neregulă cu tine sau cu ceilalți. Fiecare om are preferințele sale, iar rolul decisiv îl joacă diferența caracterelor. Unui extravertit i se va părea prea plictisitor un introvertit, iar un realist convins poate considera inadecvată starea de spirit a unui optimist. 

Să presupunem că te enervează unul dintre colegii tăi. Desigur, vei evita întâlnirile și nu vei ține legătura cu el. Dar uneori această abordare se poate transforma în ostilitate deschisă.

2. Încearcă să înțelegi interlocutorul.

Poate că soacra ta nu te consideră frivolă, așa cum ți se părea mereu. Iar colegul tău, de fapt, nu încearcă să te tragă pe sfoară. Privește mai atent și poate vei înțelege motivele acțiunilor lor sau chiar vei descoperi câteva sfaturi utile.

Nu te enerva, dacă există un motiv de critică împotriva ta. 

3. Ține-ți emoțiile sub control.

Doar de tine depinde modul în care reacționezi la o situație sau alta. Ea te poate înnebuni, dacă îi permiți. Nu-ți pierde energia în zadar. Nu ceda atunci când cineva te rănește sau încearcă să te enerveze. Uneori zâmbetul este cea mai bună opțiune. 

Este foarte important să-i tratezi pe toți pe care îi întâlnești cu respect. Trebuie să fii politicos cu ceilalți. Astfel, vei ramane cu opinia ta, îți vei păstra calmul și avantajul va fi de partea ta.

4. Nu pune totul la inimă.

Foarte des înțelegem greșit persoana. Poate că omul nu și-a exprimat exact gândul sau are o zi proastă. Nu ar trebui să-ți verși nervii pe cineva, pentru că și el îți poate răspunde în același mod. Acest lucru nu va face decât să agraveze situația. Concentrează-te asupra problemei, fără să acorzi atenție reacției inadecvate a interlocutorului.

Dacă te simți obosit, fă o pauză, o plimbare. Stabilește limite pentru spațiul tău personal, acolo unde nimeni nu te poate deranja.

5. Vorbește calm

Modul în care comunicăm este mai important decât ceea ce spunem. Dacă situația devine tensionată, dialogul trebuie să fie calm. Mai bine folosește propoziții care încep cu „eu”, „mie”, „pe mine”, de exemplu: „Mă enervează când faci asta. Ai putea acționa altfel?” Cel mai probabil, interlocutorul te va asculta și își va exprima părerea.

6. Stabilește corect prioritățile. 

Nu totul merită timpul și atenția ta. Trebuie să decizi dacă îți dorești cu adevărat să păstrezi legătura cu această persoană sau este mai bine să te concentrezi, de exemplu, pe muncă.

Cântărește situația. Se va agrava în timp? Mai devreme sau mai târziu problema trebuie rezolvată.

7. Nu ocupa o poziție defensivă.

Dacă simți o nemulțumire constantă față de tine, dacă cineva se concentrează doar pe neajunsurile tale, nu ar trebui să te arunci cu pumnii asupra acestui om. Un astfel de comportament nu va face decât să-l enerveze. În schimb, îl poți întreba direct ce nu i se potrivește. Bârfa sau hărțuirea pot fi un semn că vrea să te manipuleze sau să-și demonstreze puterea.

Dacă un om vrea să-l tratezi cu respect, trebuie să te trateze la fel.

8. Amintește-ți că tu îți creezi propria fericire.

Desigur, când cineva te enervează, este dificil să evaluezi sobru situația. Cu toate acestea, nu permite nimănui să te tragă în jos.

Dacă cuvintele interlocutorului te rănesc, încearcă să cauți răspunsul în interiorul tău. Poate că nu ai încredere în tine sau te preocupă unele probleme la muncă? Dacă da, concentrează-te pe rezolvarea problemelor importante pentru tine.

Nu te compara cu ceilalți, toți suntem diferiți. Și amintește-ți cât mai des de realizările tale.