7 modalități dovedite științific pentru a te calma rapid.

Emoțiile negative nu trebuie suprimate în mod constant, afirmă psihologii. Furia, supărarea, tristețea sunt sentimente importante care au dreptul să fie exprimate. Dar uneori cedăm în momentul nepotrivit. În acest caz, recomandările oamenilor de știință te vor ajuta să te calmezi rapid.

1. Respiră profund

În 2017 în revista Science a fost publicat un studiu în care autorii săi, biochimiștii de la Școala de Medicină a Universității Stanford, au descoperit un grup mic de neuroni despre care se crede că leagă viteza și profunzimea respirației și starea emoțională. Cu cât inspirația este mai activă și superficială, cu atât nivelul de nervozitate este mai mare. Și invers  – cu cât respirăm mai profund, cu atât ne simțim mai relaxați și calmi.

2. Folosește lumina albastră

Lumina albastră ajută oamenii să se relaxeze mai repede după stresul psihosocial. Acest lucru a fost descoperit de oamenii de știință de la Universitatea din Granada.

Stresul psihosocial, potrivit cercetătorilor, este un șoc nervos pe termen scurt care apare în timpul contactului cu alte persoane (te-ai certat cu un prieten, cu un coleg, ești nervos pentru că șeful țipă la tine etc.)

Oamenii de știință au creat astfel de situații pentru 12 voluntari cu vârste cuprinse între 18 și 37 de ani și apoi au dus subiecții în așa-numita sală de cromoterapie. În ea nu era nimic care să-i fi ajutat să se calmeze – doar LED-uri care emit fie lumină albă, fie albastră.

S-a dovedit că sub lumină albastră, activitatea creierului și a inimii a revenit la normal în 1,1 minute, iar sub lumina albă – în 3,5 minute. Adică, de trei ori mai rapid!

3. Ascultă o melodie calmantă. 

Piesa Weightless (Marconi Union) a fost înregistrată în 2011 și s-a întâmplat la cererea oamenilor de știință care au decis să experimenteze și să creeze un cântec care să poată calma și adormi omul cât mai repede posibil.

Compoziția, care durează 8 minute, conține diferite efecte sonore. Secretul ei este ritmul: corpul se adaptează ritmului, inima bate mai rar, respirația încetinește.

Efectul cantecului a fost atât de uimitor, încât revista Time a inclus Weightless în lista celor mai semnificative 50 de invenții ale anului. Pentru a face efectul calmant al piesei mai puternic pune-ți căștile, ia o poziție confortabilă, relaxează-te, închide ochii.

4. Ascultă sunetele naturii

Un studiu realizat în 2017 de către oamenii de știință de la Facultatea de Medicină din Brighton și Sussex, a demonstrat că atunci când oamenii ascultă sunetele naturii, nivelul lor de stres se reduce semnificativ.

Cercetătorii au expus voluntarii la zgomotul natural și artificial (tehnogen, social). În paralel, au fost efectuate scanări RMN ale creierului participanților și li s-a monitorizat ritmul cardiac. După cum s-a dovedit, activitatea creierului depinde în mare măsură de natura sunetelor.

Atunci când sunetele sunt naturale, atenția noastră este îndreptată spre exterior: ascultăm, privim lumea din jurul nostru, ajungem într-un fel de transă liniștitoare. Sunetul artificial, dimportivă, mută atenția către interior: începem să ”săpăm” în noi mai activ, ne facem griji, exagerăm propriile neajunsuri, ceea ce în cele din urmă exacerbează și mai mult stresul.

5. Miroase ceva frumos

Deși aromaterapia pare destul de dubioasă din punct de vedere științific, efectul unor uleiuri esențiale asupra nivelului de stres a fost dovedit fără ambiguitate și în mod repetat.

Aromele de lavandă, rozmarin și ylang-ylang scad tensiunea arterială și ritmul cardiac, reduc anxietatea și excitația.

Poartă cu tine o sticluță din uleiurile enumerate și picură 1-2 picături pe încheietura mâinii în momentele stresante. Câteva respirații și te vei calma mult mai ușor.

6. Fă ceva cu concentrare maximă

Spală vasele. Fă curățenie. Curăță desktopul de pe computer sau smartphone. Încearcă să te concentrezi pe această activitate.

Un studiu realizat în 2015 la Universitatea din Florida, a demonstrat că activitatea concentrată este o modalitate foarte eficientă de a reduce rapid stresul. Acest lucru se întâmplă deoarece, concentrându-ne pe deplin pe o anumită activitate, uităm de experiențele negative. Creierul se „distrage” și reduce producția hormonilor de stres.

7. Distanțează-te de tine însăți

Încearcă să privești situația din exterior, de parcă nu ți s-ar întâmpla ție. Imaginează-ți că problemele nu sunt ale tale, ci ale altcuiva. Trucul este elementar, dar surprinzător de eficient: psihologii observă o scădere bruscă a nivelului de anxietate și stres și chiar recomandă o abordare similară în lupta împotriva depresiei prelungite.