
În vremurile dificile nu putem scoate gândurile triste din minte, mai ales dacă nu suntem în stare să schimbăm situația. În vremuri ca acestea, este important să te poți relaxa. Poți face asta în diferite moduri: să-ți încarci creierul, mușchii și mâinile. Iată câteva activități care te vor ajuta să uiți de negativitate cel puțin pentru o vreme.
Lucru manual
Psihologii consideră că activități precum: croșetatul, tricotatul, broderia și cusutul, ajută la tratarea traumelor psihologice. Aceste activități mai sunt benefice, deoarece omul se concentrează complet asupra procesului.
Cuvintele încrucișate japoneze
Cuvintele încrucișate, de asemenea, necesită concentrare, dar în acest caz este mai bine să acorzi atenție cuvintelor încrucișate japoneze, sudoku – adică cele în care trebuie să faci calcule. Când rezolvi cuvinte încrucișate standard, există șansa să cauți pe internet cuvântul „dificil” și să nu reziști tentației de a verifica fluxul de știri.
Şahul
Șahul – dezvoltă logica și nu permite creierului să degradeze și te face să te scufunzi complet în bătălia care se desfășoară pe tablă. Datorită concentrării sporite, șahul este adesea recomandat persoanelor care suferă de atacuri de panică. Și, de asemenea, este o oportunitate grozavă de a petrece timpul cu persoana dragă.
Poezia
Alege câțiva poeți preferați, poezile cărora ți-au dat întotdeauna puterea de a merge mai departe și încearcă să le memorezi. Memorarea poeziei formează noi conexiuni neuronale în creier și îl menține în formă bună, afectează pozitiv modul de gândire și extinde vocabularul.
Terapia prin artă
Dacă nu ai desenat de mult timp sau nu ai luat creionul și pensula în mâini de pe timpul școlii și îți este frică de o pagină goală, poți începe cu pagini de colorat pentru adulți. În timpul acestui tip de creativitate, creierul se concentrează pe detaliile mici și te ajută să uiți de „elefantul din cameră”. În plus, paginile de colorat sunt asociate cu copilăria, revenind la vremurile lipsite de griji.
Sportul
Aceasta este o modalitate excelentă de a oferi creierului o pauză de la declanșatorii depresiei. Atunci când faci sport, te concentrezi pe buna funcționare a mușchilor și a respirației, senzațiile din corp ies în prim-plan. Desigur, antrenamentul energic și înotul calm afectează starea de bine în diferite moduri: primul ajută la eliminarea furiei, al doilea – pentru a te încărca de liniște, de aceea alege activitatea care ți se potrivește.
Curățenia
Mulți oameni care au rămas izolați în casele lor pe perioada pandemiei au descoperit că această activitate îi ajută să facă față stresului. Curățenia este un ritual de calmare ce ne oferă sentimentul de control asupra situației și ne dăruiește o întărire pozitivă la sfârșitul procesului.
Gătitul
Gătitul este un proces care necesită implicare și activează zonele creierului responsabile de creativitate, mai ales dacă preparatul este dificil și neobișnuit. La fel ca și curățenia, gătitul îți oferă sentimentul de control: faci totul în ritmul tău, așa cum îți place. Creierul în timpul procesului de gătit așteaptă și el rezultatul – material și delicios.
Ordonarea spațiului
Ordonarea garderobei, sortarea fotografiilor din albumul de familie, ordinea în bibliotecă, eliminarea gunoiului acumulat, curățarea computerului de fișierele inutile – creând un spațiu potrivit ție, nu numai că îți distragi atenția de la gândurile negative, ci și creezi o zonă de confort personal.
Vânzarea obiectelor de prisos
Lucrurile inutile rămase după ce ai sortat totul pot fi vândute pe internet. Da, și asta te ajută! Să fotografiezi totul frumos, să faci o descriere și să stabilești prețul – toate acestea sunt activități destul de plăcute și chiar utile din punct de vedere financiar.
Ține un jurnal
Merită să ții un jurnal cel puțin din două motive. Notând experiențele pe hârtie, le poți privi „din lateral”, le poți analiza și, eventual, poți întocmi un plan de acțiune. Acesta este un material istoric valoros pentru urmașii tăi – cine știe, poate că ai talent la scris și în viitor vei lansa memorii?
Acești pași simpli te vor ajuta să te întorci la viață. Atunci că când te simți copleșit, este util să activezi un răspuns comportamental, adică să te ridici și să faci ceva.