9 principii ale educației nobile care pot fi aplicate și în prezent.

Cei mai mulți nobili au fost crescuți după principii și reguli speciale. Acest lucru le-a afectat nu numai comportamentul, ci și aspectul. Manierele și acțiunile lor – sunt rezultatul educației nobile. În ea există puțină pedagogie, dar o mulțime de tradiții culturale. Sunt valori care au fost insuflate tinerilor nobili de altădată, iar astăzi s-ar încadra bine în sistemul de educație.

1 Demnitatea

O poziție de invidiat în societate nu este un motiv pentru a duce o viață desfrânată și  a o irosi în zadar. Nobilul avea respect de sine, iar onoarea lui era subiect de discuție.

Originea nu-i oferă omului doar privilegii, dar și cere multe de la el.

2. Curajul

Este imposibil să fii laș și nobil – aceste două concepte nu se combină în niciun fel în om. Prin urmare, formarea curajului făcea parte din regulile de educare a clasei nobile. Băieții făceau serviciul militar, fetele erau antrenate acasă, mai blând.

Desigur, în toate ar trebui să existe simțul măsurii, dar să crești copii lași, să-i sperii – este o idee proastă.

3. Agilitatea

Pentru a fi curajos, trebuie să ai grijă de o formă fizică bună. În licee tinerii făceau zilnic gimnastică. Niciun privilegiu al instituției nu salva tinerii de antrenament. În instituțiile militare, era și mai strict. Cât despre fete, se acorda multă atenție posturii și spatelui drept.

4. Capacitatea de a-ți controla emoțiile.

Calitatea inerentă aristocraților – este de a se reține atunci când vor să vorbească obscen sau să intre într-o lupte. Anterior, se credea că abilitatea de a nu ridica sprânceana în orice situație – este o adevărată aristocrație. Bucuria și loviturile destinului trebuiau acceptate cu demnitate, iar isteria și suspinele erau inerente oamenilor de rând.

În zilele noastre, crizele de furie și plânsul în public au devenit o tendință.

5. Aspectul impecabil

Da, în om totul ar trebui să fie perfect, iar aspectul este unul dintre punctele importante. Părul, unghiile, corpul, hainele îngrijite și rafinate – toate acestea sunt atributele nobilimii în oricare perioadă a istoriei.

6. Capacitatea de a cuceri. 

Acum ni se insuflă despre necesitatea de a accepta oamenii așa cum sunt. Dar în trecut, eticheta cerea oamenilor să se comporte astfel încât să facă o impresie bună. Desigur, individualitatea și comportamentul liber sunt minunate, dar persoana care reușește să-i cucerească pe alții – va câștiga întotdeauna. Să fii o persoană plăcută este la modă, deci în zadar această abilitate utilă a fost astăzi uitată.

7. Modestia.

Adesea acest cuvânt este asociat cu timiditatea. De fapt, modestia nu este despre timiditate. Să te tratezi cu reținere – acesta este modestie. Toți încearcă să obosească ascultătorii cu părerea lor neprețuită.

8. Politețea

Discursul politicos este semnul distinctiv al aristocraților din toate timpurile. Și oral și scris. Asta nu înseamnă că nobilii nu și-au spus lucruri urâte unii altora. Dar au făcut-o elegant și grațios. A fi nepoliticos este o idee proastă.

9. Bunele maniere

Acest concept vag cuprinde simplitatea, ușurința și comportamentul nobil. Acestea sunt cadre în care omul se ascunde de fală, adică de mijlocul de aur.

A insufla astfel de principii generației tinere – înseamnă a educa oameni cu adevărat demni, care nu sunt deloc inferiori unui conte sau unei prințese.