Iată ce greșeli comune trebuie să eviți atunci când îți educi copilul.

Când copilul este isteric, ce face părintele? La început, face câteva încercări de a-l ajuta, apoi strigă la el, iar apoi țipă mai tare decât copilul sau îl amenință cu ceva. De exemplu, îi interzice să privească desene animate sau îi ia gadgetul.

În astfel de momente, părintele nu învață copilul să-și gestioneze emoțiile. Doar îi arată că cel care este mai puternic îl poate suprima cu ușurință, că doar puterea contează. În plus, prin acest exemplu, părintele învață copilul să manipuleze.

Părinții sunt revoltați când observă manipulare din partea copiilor. Dar în același timp, ei înșiși îi învață să manipuleze.

„Nu vei mânca supa, nu vei primi desert.”, „Nu vei mânca supa, nu vei privi desene animate.”, „Vei mânca supa, vei primi bomboane”.

De cele mai multe ori, părinții își ceartă copiii în loc să-i sprijine. Copilul a venit acasă cu o notă proastă și în loc de sprijin primește bătaie sau moralizare. De aceea, se obișnuiește cu faptul că este iubit doar atunci când aduce note mari, câștigă premii, face curățenie în cameră etc.

Într-o perspectivă tristă, acești copii cresc și caută constant semne de dragoste și încearcă să-i mulțumească pe toți, în loc să fie ei înșiși.

Una dintre sarcinile principale ale părintelui este să-și ajute copilul să se adapteze vieții. Să-l învețe cum să facă față în mod independent situațiilor care i se întâmplă. În special, când merge la grădiniță, la școală sau cînd se joacă în curte – adică în situațiile în care părintele nu este alături de el. Și, de asemenea, când este alături de el.

Pentru că relația dintre copii și părinți este cea mai dificilă parte a relațiilor.