6 abilități pe care le putem învăța de la generația Z – cei născuți după anul 2000.

Copiii și adolescenții de astăzi numiți „Generația Z” – sunt toți cei care s-au născut după anul 2000. Ei nu seamănă cu părinții lor: au nevoi de viață diferite, surse de motivație și moduri diferite de a interacționa cu lumea.

6 abilități și viziuni asupra vieții pe care le putem învăța de la ei:

1. Creativitatea

Exprimarea de sine pentru noua generație este de o importanță majoră. Rețelele sociale au devenit un spațiu în care fiecare poate fi așa cum își dorește, iar mii de oameni îi vor vedea munca și îi vor oferi imediat feedback. Potrivit unui sondaj realizat de CommScope, mai mult de jumătate din Generația Z creează conținut pe cont propriu: filmează videoclipuri, postează reflecții, cântă, dansează, desenează, creează meme. 37% dintre adolescenți visează să devină vloggeri populari. Creativitatea pentru ei este o modalitate de a interacționa cu oamenii și de a inspira semenii. Apropo, generația Z  tratează criticile mult mai ușor decât alte generații, deoarece comentariile rău intenționate pot fi întotdeauna ignorate, iar „trolul” poate fi trecut pe lista neagră.

2. Multitasking-ul

Generația Z – sunt adevărați experți ai time-managementului. Ei aderă la filosofia „do it yourself”. Dacă scrii muzică, nu ai nevoie de producători: înregistrezi muzică singur, o mixezi într-un editor de sunet și îți faci propria promovare pe Internet. De accea, ei trebuie să se comute rapid între sarcini. Tehnologia devine un bun ajutor în capacitatea de a face zece lucruri în același timp. De exemplu, editorii video sau foto care sunt extrem de simplu și intuitiv de utilizat, aplicațiile de creștere a productivitățiii, serviciile de urmărire a sarcinilor etc.

3. Responsabilitatea față de mediu

Problemele atitudinii responsabile față de mediu ies în prim-plan în întreaga lume. Discursurile eco-activistei suedeze Greta Thunberg sunt un exemplu în acest sens. Astăzi copiii și adolescenții sunt preocupați de conservarea pădurilor și lupta împotriva consecințelor schimbărilor climatice. Ei discută despre ecologie ca parte a lecțiilor școlare, adoptă principiile zero deșeuri (reducerea deșeurilor) și știu mult mai multe decât părinții lor despre sortarea deșeurilor. Generația Z  sunt conștienți de faptul că ei trebuie să facă planeta mai bună și mai curată, astfel încât viața lor și a celor dragi să fie mai confortabilă.

 

4. Apartenența la o comunitate

Acum 15-20 de ani, adolescenții tindeau să-și demonstreze apartenența la o anumită subcultură – amintiți-vă de confruntarea dintre rockeri și rapperi. Reprezentanții generației Z nu doresc să se izoleze de „ceilalți”, ci, dimpotrivă, să devină parte dintr-o comunitate mare. Nu contează ce fel de muzică asculți și ce stil de haine porți – este mult mai important ce poți face și ce ești. Comunitățile actuale sunt formate în jurul bloggerilor populari, canalelor de jocuri video și rețelelor sociale. De exemplu, aplicația Likee a devenit populară în rândul copiilor, permițându-le să creeze videoclipuri scurte și să comunice activ. Utilizatorii săi se identifică ca „likers” (și nu doar bloggeri), se susțin și se motivează reciproc, lansează provocări flash mob, înregistrează „duete” cu prietenii virtuali.

5. Independența și responsabilitatea

Spre deosebire de generația anterioară, care tindea să rămână fără griji cât mai mult timp și să trăiască sub sloganul „30 de ani sunt noii 20”, Generația Z se maturizează devreme. „A fi cool” pentru ei înseamnă a fi independent, responsabil, a lua decizii. În ciuda vârstei fragede, adolescenții moderni câștigă mai devreme, știu să-și gestioneze bugetul personal și tind să obțină independența financiară. Ei învață rapid și stăpânesc abilități – mai ales când vine vorba de lucrul cu gadget-urile și tehnologiile digitale. Mulți dintre ei cu adevărat au suficiente cunoștințe și abilități care îi fac experți. 

6. Capacitatea de a fi tu însuți

Printre tinerii proprietari de conturi pe rețelele sociale sunt mulți care își arată viața fără înfrumusețare. În loc să mimeze viața „frumoasă”, așa cum fac adesea utilizatorii mai vârstnici de pe Instagram, ei se prostesc sincer, zâmbesc și nu se tem să se arate naivi. Bogăția și statutul contează mai puțin pentru ei decât varietatea impresiilor de viață. Abilitatea de a-ți arăta lumii adevărata față, fără teama că vei fi condamnat – cu siguranță merită învățată de la generația Z.