3 jocuri distractive pentru a dezvolta înțelegerea reciprocă în familie.

Adesea se întâmplă să nu știm nimic despre cei dragi, s-ar părea că nu trăim împreună, ci unul lângă altul. Din mai multe motive, ne pierdem înțelegerea reciprocă cu cei dragi. Dar totul poate fi reparat. 

Neînțelegerile din familie sunt întotdeauna mai ușor de rezolvat împreună în procesul unor jocuri relaxante și distractive

3 Jocuri distractive pentru a crea înțelegerea reciprocă în familie:

1. Jocul  „Cercul bunătății”

Toți membrii familiei stau într-un cerc, în mijloc este plasat un scaun „de onoare”. Participanții la joc stau pe rând pe acest scaun: tata, mama, copiii (dacă în familie locuiesc bunici, mătuși, unchi, se joacă și ei). Când un participant stă pe scaunul „de onoare”, ceilalți îi spun cuvinte de recunoștință pentru calitățile sale personale (grijă, atitudine afectuoasă, strictețe, dragoste, tandrețe etc.), pe care le apreciază cel mai mult la această persoană. La final, fiecare membru care stă în cerc vorbește despre o trăsătură care nu-i place la această persoană. Acesta din urmă ar putea să nu fie de acord cu el și își poate justifica poziția sau poate accepta.

Așadar, treptat, fiecare membru va fi în centrul atenției întregii familii, va afla despre aspectele sale pozitive și ce ar trebui să reconsidere.

Beneficiile acestui joc:

– crește stima de sine a fiecărui participant;

– îți oferă posibilitatea de a te privi din lateral, precum și pe cei dragi;

– face fiecare participant la joc să se dezvăluie.

2. Jocul „Chestionarul neobișnuit”

Pe foi separate sunt scrise numele tuturor membrilor familiei. Aceste foi sunt pliate astfel încât să nu se poată citi inscripția și se pun într-o cutie (pungă, pălărie). Fiecare membru al familiei își face propria listă de întrebări (chestionar), pe care le-ar pune unei persoane celebre – idolul său (fie el un actor de film, scriitor celebru sau politician). În plus, numele participanților la joc sunt extrase aleatoriu. Persoanei cu numele extras, îi sunt adresate întrebările alcătuite în prealabil.

Acest participant devine pentru un timp obiectul atenției întregii familii. El se așează pe un scaun cu fața spre familie. Dar va răspunde pentru el un alt membru al familiei, care este ales intenționat sau numele lui poate fi extras în același mod aleatoriu. Acesta din urmă stă în spatele persoanei așezate, îi pune mâinile pe umeri și răspunde la întrebări așa cum, în opinia lui, ar răspunde cel de pe scaun. Sarcina celui așezat este să-și observe în tăcere reacțiile (acord, dezacord), să simtă în tăcere membrul familiei care încearcă să-i reprezinte interesele. Sarcina „ajutorului” este să-și imagineze cât mai clar posibil ce ar putea răspunde cel de pe scaun. La sfârșitul interviului cu „celebritatea”, fiecare dintre participanți își reflectă sentimentele. Omul așezat vorbește despre lucrurile cu care a fost de acord și cu care nu a fost și de ce.

Deci, treptat, fiecare participant va fi în centrul atenției familiei și va putea răspunde pentru persoana iubită.

Jocul este interesant pentru că:

– este destul de emoționant și toată lumea obține sentimente de neuitat.

– contribuie la capacitatea de a-i înțelege pe ceilalți, de a te asculta pe tine și pe cei din jur.

3. Jocul ”Mingea complimentelor”

Cât de des îți complimentezi familia? Unii uită ce sunt complimentele. Este timpul să-ți amintești pentru că îmbunătățește înțelegerea reciprocă.

Toată familia se așează pe covoraș la o distanță suficientă pentru a rostogoli mingea. Un membru îi face un compliment uneia dintre rude și lasă mingea să meargă în direcția ei. Acela pasează mingea cu următorul compliment celuilalt membru al familiei. Totul este simplu. Dar ce frumos e când cei dragi spun lucruri frumoase despre tine!

Toate jocurile sunt luate din practica consilierii familiale. Sunt disponibile pentru utilizare acasă și cu copiii de la 2 ani . Fiecare exercițiu este testat în practică!