Oare modestia împodobește femeia? 3 povești de viață care demonstrează contrariul.

– Bărbații iubesc fetele modeste! Și doar cu ele se căsătoresc! – îmi spuneau în copilărie rudele mele. Iar eu credeam tot ce mi se spune. Experiența mea de viață de atunci era insuficientă pentru a înțelege că dragostea este un concept liber. Unii bărbați iubesc, de exemplu, piureul de cartofi. Dar asta nu înseamnă că femeia ar trebui să se comporte ca un piure.

În general, dintr-un anumit motiv, din zicala ”Modestia împodobește omul” a rămas doar acea modestie care împodobește femeia, iar partea masculină a proverbului a rămas cumva neatinsă. Dar ce presupune a fi modestia: capacitatea firească a omului de a vedea interesele și granițele altora? Sau este o cerință pentru ca femeia să se adapteze, să se supună, să nu strălucească și să nu obiecteze? Mi-e teamă că modestia feminină este tocmai a doua. Îmi amintesc câteva povești despre modestie. Și sunt destul de triste.

***

O femeie foarte modestă s-a căsătorit. La insistențele soțului și a rudelor, fără întârziere, a născut doi copii. Cu doi copii neliniştiţi, femeii i-a fost greu. Soțul muncea din greu la birou, luptându-se zi de zi cu imprimanta și aparatul de cafea, iar apoi stabilea relații informale cu colegii prin baruri și nu avea timp să o ajute. Părinții, care strigau cel mai tare despre copii, brusc erau încărcați cu propriile treburi, plimbări etc. Veneau o dată pe lună în vizită la tânăra familie. Într-o zi femeia brusc a început să aibă dureri de cap, dar nu avea timp să meargă la medic pentru examinări. Familia nu era suficient de bogată pentru a angaja o bonă, iar bunicii și-au îndeplinit deja datoria față de societate, iar acum nu sunt obligați să-și asume problemele altora.

După ceva timp, femeia a fost diagnosticată cu o tumoare. Din păcate, inoperabilă. Doi copii, de trei ani și un an și jumătate au rămas fără mamă. Dar viața continuă. Acum bunicii își duc nepoții la grădiniță. Tata lucrează. Iar în cazul în care trebuie să meargă undeva, de exemplu, la pescuit, el angajează o bonă. Și de ce să nu angajeze? La urma urmei, modestia împodobește femeia, iar pe bărbat îl strică. 

***

O altă fată modestă, crescută într-o familie inteligentă decentă, era extrem de serioasă și nu-și permitea fapte stupide. S-a căsătorit decent cu primul ei bărbat, a născut copii și trăia în interesul familiei. Conform tuturor preceptelor bătrânilor, acest lucru ar fi trebuit să ducă la o relație puternică și sănătoasă. Dar ceva a mers prost.

La început, tânărul pasionat de cosplay a început să cheltuiască banii pe muniția lui, lăsând nu mai mult de un sfert din veniturile sale pentru familie. Femeia a vrut să obiecteze, dar modestia nu i-a permis.

Apoi soțul a devenit atât de insolent încât a început să critice supa fără carne și produsele ieftine.

– O gospodină bună va face o cină delicioasă numai din cartofi! – i-a spus el. Dar în același timp a refuzat să mănânce cartofi fără carne. În cele din urmă, femeia a mers la muncă, iar acolo și-a deschis ochii asupra modului în care trăiesc alții. Într-o zi s-a înfuriat și l-a alungat. Acum ea primește nu 25% din banii lui, ci 33%. Și nu este obligată să hrănească un individ de 120 de kilograme în detrimentul copiilor. Acum ea aleargă bucuroasă pe străzile orașului, nemodestă, dar fericită.

***

A treia fată modestă, care s-a îndrăgostit dezinteresat de mire, a mers cu el în satul natal. Toți cei de acolo credeau că nora trebuie să fie modestă și ascultătoare. Și să facă treburile casnice pentru toți membrii familiei. Toți împreună au pus o presiune atât de mare asupra femeii modeste, încât ea nu a îndrăznit să se opună. Timp de câțiva ani în acest sat femeia s-a transformat într-o umbră liniștită și ascultătoare a soțului ei. Când s-au întors în oraș și au decis să-i vândă proprietatea pentru a plăti datoriile soțului la jocurile de noroc, ea nu s-a opus.  

Acum această fată modestă este deja pensionară. Locuiește într-o casă dărăpănată cu facilități în curte și încearcă să aibă grijă de soțul ei. Ea învață fetele tinere ce este modestia – această calitate, după cum știți, împodobește foarte mult femeia. Dar din anumite motive, cred că o haină nouă, o pereche de pantofi buni și dinții tratați ar împodobi mai mult această femeie.

Concluzia din aceste povești este simplă: modestia, desigur, împodobește omul. Dar numai dacă ai încredere în tine și ești capabilă să-ți aperi granițele și interesele.