Notificările ne perturbă viața: Iată ce putem face pentru a fi în continuare eficienți, productivi și mai puțin obosiți.

Atunci când comunici cu prietenii, iei cina cu cineva drag sau îndeplinești o sarcină dificilă care necesită concentrare maximă, alerta telefonului literalmente poate distruge momentul. 

Notificarea că ai primit un nou mesaj. Știri de ultimă oră de la canalul de informații la care ești abonat. Notificare despre un nou comentariu la postarea ta sau despre următoarea postare a prietenului tău. 

Se pare că nu există nicio sferă a vieții care să nu se reflecte în telefonul nostru. Unele notificări ne bucură (de exemplu, de la bancă, despre salarizare), altele ne enervează, dar în general acestea ne fac viața un iad.

Și s-ar părea că trăim în acest mod mulți ani, am putea învăța cum să dezactivăm notificările, dar din anumite motive nu facem asta sau se întâmplă rar.

Ucigașii concentrării și productivității

Sophie Leroy, profesor asistent la Bothell School of Business de la Universitatea din Washington, împarte notificările în două grupuri: „mesajele de serviciu la care trebuie să răspundeți cât mai curând posibil, deoarece, de exemplu, regulile de afaceri ale companiei sunt așa – și scrisorile care nu necesită atenție imediată, cum ar fi listele de corespondență, actualizările aplicațiilor și așa mai departe.” Ambele ne fac viața dificilă. 

S-ar părea că dacă ai primit un mesaj de la un prieten, poți să-l ignori și să-i răspunzi mai târziu, când vei avea timp. Dar nu funcționează. Începi să te întrebi ce vrea, iar starea de incertitudine reduce productivitatea. Deci, ignorarea acestei scrisori este „costisitoare din punct de vedere cognitiv”. Necesită un autocontrol mare, care, la rândul său, necesită resurse. Și când acest lucru se întâmplă de câteva ori pe oră, creierul nostru pur și simplu obosește. 

S-ar părea că cea mai bună soluție este să verifici rapid mesajul, dar costul mental al unui astfel de pas este prea mare.

„Când trecem de la o sarcină la alta, se întrerupe cursul gândirii. Și când ne întoarcem la ceea ce făceam, avem nevoie de timp pentru a ne aminti la ce etapă eram. Și, de asemenea, avem nevoie de timp pentru a reveni la nivelul anterior de concentrare – chiar dacă suntem distrași doar 2 secunde.

Acest lucru demonstrează încă o dată că notificările ne reduc productivitatea și, în cele din urmă, calitatea muncii.

Copiii în captivitatea notificărilor

Este vorba și despre noi, adulții. Cei în viața cărora dispozitivele electronice au intrat destul de târziu. Dar cum rămâne cu copiii și adolescenții care literalmente s-au „născut cu gadgetul în mână”? 

Beth Walker profesor de psihologie spune că asupra copiilor moderni se revarsă o cascadă de notificări și ei „se simt obligați să le revizuiască și să răspundă imediat. Să se uite mai târziu – nu este opțiunea lor. Ei pot simți că, dacă nu răspund imediat, prietenii nu vor mai vorbi cu ei.”

„Copiii moderni își primesc primul smartphone la 10-11 ani, iar unii chiar mai devreme. Și adulții nu se obosesc să le arate cum să dezactiveze toate notificările inutile. Ca urmare, ei sunt supuși zilnic unor adevărate „bombardări”. 

De ce este atât de înfricoșător să fii „inaccesibil.”

Suntem captivați de noutate și înainte de apariția tehnologiei în viața noastră, nu era atât de ușor să găsim zilnic ceva nou în jurul nostru. De aceea, eram atât de fericiți când apărea o carte nouă sau era difuzat un film nou. Acum totul este diferit. Dacă nu dezactivăm notificările, „lucrurile noi” luptă pentru atenția noastră toată ziua.” 

La fel ca și câinii din experimentele lui Pavlov, noi, oamenii, ne-am dezvoltat un reflex condiționat la alerte.

În cele mai multe cazuri, primim mesaje destul de plictisitoare, dar întâlnim și ceva drăguț – de exemplu, mesajul de la o persoană dragă sau mesajul despre salariu. Și asta ne obligă să răspundem la toate alertele. Ne luăm doza de dopamină și ea ne face dependenți de a ne verifica telefonul. 

În ciuda faptului că notificările au un impact negativ asupra productivității noastre și asupra sănătății mintale, gândul de a le dezactiva este dureros pentru mulți oameni. 

Ce putem face?

Este clar că nu ne putem lipsi de notificări: ele pot conține ceva important. Dar putem, de exemplu, opri sunetul telefonului atunci când trebuie să finalizăm o sarcină importantă care necesită concentrare maximă. De asemenea, putem avea două gadget-uri – unul pentru serviciu, celălalt pentru uz personal sau, alternativ, două conturi. Și, desigur, este important să dezactivăm toate alertele inutile – atât în ​​aplicațiile instalate de mult timp, cât și în cele pe care le vom descărca în viitor.

Suntem obișnuiți să luăm de la sine resursele creierului nostru, atenția și capacitatea de concentrare, fără să ne gândim că ele au limitări și trebuie protejate. Este timpul să-ți schimbi această atitudine – mai ales dacă vrei să fii în continuare eficient, productiv și mai puțin obosit.