Înfruntă frica direct: 14 exerciții ”înspăimântătoare” pentru a combate fobia socială.

Dacă suferi de fobie socială, cel mai probabil te sperie gândul că în public te poți comporta stupid. Însă comportamentul „stupid” în mod deliberat poate fi un exercițiu util care te va ajuta să începi să-ți depășești fricile.  

Toți ne comportăm uneori stupid și ne simțim rușinați din acest motiv. Dar persoanele care suferă de fobie socială depășesc deosebit de dificil astfel de cazuri. Acești oameni sunt convinși că orice comportament incomod în situațiile sociale va duce inevitabil la critici și respingere.

Terapia cognitiv-comportamentală (TCC) utilizează exerciții care încurajează oamenii să iasă din zona lor de confort. În cazul fobiei sociale, pentru a depăși frica, este important să faci în mod specific ceva de care de obicei ți-e rușine și eviți. 

Scopul tău este să-ți depășești tendința de a evita situațiile sociale „riscante”. Și pentru asta vei acționa în mod specific astfel încât să arăți ridicol în ochii celorlalți sau să le provoci condamnarea.

EXEMPLE DE EXERCIȚII „RUȘINOASE”.

1) Negociază în magazin. Exact acolo unde este absolut nepotrivit – de exemplu, atunci când cumperi alimente sau haine.

”N-aș putea plăti mai ieftin portocalele?” Desigur, nu încerca cu adevărat să obții o reducere, dar comportă-te în mod deliberat inadecvat. Prefă-te că cererea ta este absolut normală și firească.

2) Cere indicații și mergi în direcția opusă. Lasă-i să fie surprinși!

3) Întreabă cum să ajungi acolo unde te afli acum. Când ți se explică greșeala ta „prostească”, poți să zâmbești larg și să spui: „Mulțumesc! Asta simplifică totul!”

4) Dansează într-un loc public. Fredonează în gând cântecul preferat și dansează liber de parcă nu te urmărește nimeni.

5) Plătește integral achiziția cu monede mici. Numără încet banii și nu-ți cere iertare pentru asta. 

6) Prefă-te că ai „recunoscut” un om necunoscut. Apropie-te de cineva de pe stradă: „Alex, salut! Nu te-am văzut de ani de zile!”

7) „Citește” o carte sau o revistă cu susul în jos în fața celorlalți. Poți face acest lucru, de exemplu, în transport sau într-un centru comercial.

8) Cântă cu voce tare într-un loc public.

9) Când te sună cineva cu oferte promoționale, propune-i și tu lucrurile tale spre vânzare. Și nu accepta refuzul. 

10) Îmbracă-te cât mai neobișnuit și provocator posibil. La orice comentarii despre ținuta ta neobișnuită, răspunde cu nedumerire: „Despre ce vorbești?”

EXERCIȚII PENTRU A ATRAGE ATENȚIA CELORLALȚI

În acest caz, nu trebuie să te comporți „stupid”, este suficient să fii în centrul atenției. În curând vei observa că oamenii din jurul tău îți acordă mai puțină atenție (prin urmare, și greșelilor și comportamentului tău) decât credeai. 

11) De ziua ta, mergi la un restaurant și comandă o melodie sau o felicitare în onoarea ta. Când ești felicitat, nu te uita la masă, ci zâmbește și privește în jur.

12) În magazin, la casă, oferă o sumă greșită. Așteaptă să observe casiera.

13) Într-un lift, când ți se cere să apeși un etaj, apasă în mod deliberat butonul greșit. Apoi cere-ți iertare și corectează greșeala.

14) Întârzie undeva – ca să vadă toată lumea. Poate părea că este sfârșitul lumii, dar în curând îți vei da seama că nu este atât de înfricoșător. 

Scopul acestor exerciții este de a realiza că greșelile nu duc la un dezastru. Persoanele care suferă de fobie socială sunt de obicei convinse că în orice situație socială există reguli foarte stricte care nu trebuie încălcate în niciun caz. Pentru a-ți depăși frica, greșește, încalcă regulile!