Lecții din copilărie: 10 moduri de a lupta cu stresul de la copilul tău interior.

În copilărie, găsim intuitiv modalități simple de a scăpa de stres. Dar la vârsta adultă, din păcate, uităm adesea de ele. Nu trebuie să cauți noi modalități în lupta împotriva stresului. Este de ajuns să-ți amintești metodele „vechi și uitate”.

1. Visează.

În copilărie, ne imaginăm destul de des ceva distractiv și plăcut, ne imaginăm puternici, pricepuți, cei mai buni în ceva… Și totul se întâmplă ușor și natural.

Visând, putem păstra acea scânteie creativă și spontaneitate – ceea ce consolidează bunăstarea mentală. În plus, imaginația dezvoltată facilitează învățarea tehnicilor de vizualizare, care, la rândul lor, sunt eficiente și în combaterea stresului.

2. Dormi în timpul zilei

Unii copii iubesc să doarmă în timpul zilei, alții urăsc somnul de zi, dar aproape toți fac asta. Din păcate, mulți adulți consideră somnul de zi un semn al lenei sau apatiei. De fapt, ne putem permite să tragem un pui de somn în timpul zilei, sprijinindu-ne de spatele scaunului sau cu capul pe masă – odihna scurtă ajută la ameliorarea tensiunii și crește performanța.

Desigur, în practică acest lucru nu este întotdeauna realizabil, dar dacă programul îți permite, merită să dormi în timpul zilei.

3. Îmbrățișează-i cât mai des pe cei dragi

Amintește-ți cum în copilărie când te simțeai rău sau speriat, mama (sau o altă rudă apropiată) te îmbrățișa, te mângâia și te simțeai imediat mai bine. Te calmai repede și te simțeai în siguranță. Nu uita nici acum cât de important este contactul tactil și sprijinul emoțional al celor dragi.

4. Joacă-te cu animalele de companie

Cu siguranță în copilărie ai avut un prieten – un câine, o pisică, un hamster, un papagal sau un pește. Îți amintești ce emoții aveai când comunicai cu el? Chiar dacă ne maturizăm, acest „efect” nu se schimbă de-a lungul anilor. Dimpotrivă, studiile arată că animalele de companie ajută la combaterea hipertensiunii mai bine decât multe medicamente, ne motivează să ducem un stil de viață sănătos și ne oferă sprijin emoțional.

5. Cântă!

În copilărie cântam fără jenă. Cât de des, ca adulți, ne permitem să fluierăm măcar o melodie? Încearcă să adaugi muzicalitate vieții tale: cedează impulsului și cântă – tare sau încet, în fața unor străini sau singur în timp ce faci un duș. Nu încerca să atingi notele, ci doar bucură-te de proces. A cânta – este o modalitate minunată, rapidă și eficientă de a face față stresului.

6. Joacă jocuri

În copilărie ne jucăm mereu ceva. Fiind adulți, adesea nu avem suficient timp pentru divertisment, dar nu subestima potențialul jocurilor de a combate stresul!

7. Desenează, sculptează.

Să te exprimi creativ cu creioanele, pensulele sau cu degetele înmuiate în vopsea – nu este o activitate doar pentru copii și artiștii profesioniști. Creativitatea ne ajută să trăim și să procesăm emoțiile, să ne exprimăm și, bineînțeles, să eliberăm stresul. În plus, obținem un rezultat tangibil care poate fi înrămat și atârnat pe perete.

8. Ține un jurnal

În adolescență, mulți dintre noi țineam jurnale. Această metodă de a face față stresului este excelentă și pentru adulți. Încearcă să scrii despre emoțiile sau visurile tale sau ține un jurnal al recunoștinței. Cu siguranță te vei simți mai bine.

9. Practică sportul în echipă.

În copilărie jucai adesea fotbal, baschet, volei, de-a ascunselea. Acum, sporturile de echipă ne pot aduce un beneficiu dublu – activitate fizică și noi oportunități de comunicare.

10. Permite-ți să visezi din nou

„Ce vrei să devii când vei crește?” – amintește-ți, de obicei, ce răspundeai în copilărie? Dar acum ce faci? Dacă viața ta este un stres constant, poate merită să te întorci la această problemă. Chiar faci ceea ce ai visat? Imaginează-ți viața ideală și gândește-te, ce poți face acum pentru a te apropia de visul tău.