15 alimente benefice pentru creier care îmbunătățesc concentrarea și memoria.

Anumite alimente joacă un rol important în menținerea sănătății creierului. Acestea reduc riscul bolii Alzheimer, demenței, depresiei, susțin imunitatea și digestia. Intestinele și creierul sunt strâns legate între ele. Intestinul produce hormoni și neurotransmițători care ajung în creier și afectează funcțiile cognitive.

15 alimente benefice pentru creier care îmbunătățesc concentrarea și memoria. 

1. Avocado

Fructul de avocado este o sursă de grăsimi mononesaturate sănătoase care reduc rata declinului cognitiv și optimizează nivelul zahărului din sânge.

Avocado conține vitamina K și acid folic, care ajută la prevenirea cheagurilor de sânge în creier (prevenirea accidentului vascular cerebral), ajută la îmbunătățirea memoriei și concentrării. În plus, avocado conține: vitamina B, vitamina C, proteine.

2. Sfecla

Această legumă ajută la reducerea inflamației, conține antioxidanți care protejează împotriva cancerului și ajută la eliminarea toxinelor din sânge. Nitrații naturali din sfeclă cresc fluxul de sânge către creier, ceea ce îi îmbunătățește performanța.

3. Afinele și alte fructe de pădure

Afinele, căpșunile, murele, zmeura ar trebui să fie zilnic pe masa noastră. Afinele sunt un adevărat „campion” în ceea ce privește conținutul de antioxidanți. Concentrația mare de acid galic din afine protejează creierul de degenerare, declin cognitiv și stres.

4. Supa de oase

Supa gătită pe oase (cum ar fi carnea de vită) ajută la întărirea sistemului imunitar, îmbunătățirea sănătății articulațiilor și atenuarea alergiilor alimentare.

Conținutul ridicat de colagen ajută la combaterea inflamației intestinale, iar aminoacizii (prolina, glicina) asigură funcția sistemului imunitar și îmbunătățesc memoria.

5. Legumele crucifere (în special broccoli)

Broccoli, alături de conopidă, varză de Bruxelles, varză albă – sunt foarte bune pentru creier datorită conținutului de vitamina K și colina. Aceste substanțe ajută la menținerea memoriei. Vitamina C și fitonutrienții din alimentele crucifere ajută la protejarea celulelor creierului de stresul oxidativ.

6. Țelina

Țelina este renumită pentru conținutul său ridicat de antioxidanți și polizaharide. Acestea sunt substanțe antiinflamatoare naturale. Țelina conține o listă mare de vitamine, oligoelemente și compuși nutritivi.

7. Uleiul de cocos

Produsul este util pentru creier prin faptul că suprimă celulele responsabile de inflamație. Uleiul de cocos încetinește procesul de pierdere a memoriei de-a lungul anilor și combate microflora intestinală patogenă.

Uleiul de cocos și uleiul MTC sunt componentele dietei keto care ajută la reducerea riscului apariției bolii Alzheimer (corpii cetonici au proprietăți neuroprotectoare pentru îmbătrânirea celulelor creierului).

8. Ciocolata neagră

Ciocolata conține flavonoide care au efecte antioxidante și antiinflamatorii. Cacao crește fluxul sanguin cerebral și oxigenarea cerebrală, scade tensiunea arterială și stresul oxidativ în creier și inimă.

9. Gălbenușul de ou

Colina din gălbenuș ajută la dezvoltarea creierului fetal în timpul sarcinii. Descompune betanul, o substanță care produce hormoni care ne fac să ne simțim bine.

10. Uleiul de măsline extravirgin

Uleiul de măsline extravirgin este bun pentru creier datorită polifenolilor antioxidanti și grăsimilor mononesaturate. Este unul dintre alimentele cheie ale dietelor mediteraneene și MIND care oferă beneficii cognitive incontestabile pentru persoanele în vârstă.

Uleiul de măsline îmbunătățește memoria, inversează schimbările legate de vârstă, luptă împotriva proteinelor toxice care provoacă boala Alzheimer.

11. Legumele cu frunze verzi

Introducerea regulată a legumelor cu frunze verzi în dietă servește ca prevenire a demenței. Aceste legume conțin vitaminele A și K, care luptă împotriva inflamației și asigură rezistența oaselor.

12. Rozmarinul și alte ierburi

Acidul carnosic din rozmarin ajută la protejarea creierului de procesele degenerative cauzate de radicalii liberi (aceștia din urmă provoacă boala Alzheimer și accidentul vascular cerebral).

Rozmarinul are proprietăți antiinflamatorii și este benefic pentru vedere datorită conținutului de antioxidanți. Alte ierburi care au o concentrație similară de antioxidanți sunt busuiocul, menta, salvia, pătrunjelul, coriandru.

13. Somonul și alți pești grași

Somonul conține acizi grași omega-3 care susțin funcția creierului. Acești acizi ajută la prevenirea bolii Alzheimer și a demenței. Pentru copii, peștele gras (sardinele, pastravul) este util pentru prevenirea ADHD și îmbunatățirea atenției.

14. Turmericul

Substanța curcumină din turmeric este considerată un puternic agent antiinflamator. Turmericul crește nivelul antioxidant al organismului, îmbunătățește răspunsul imunitar și oxigenarea creierului.

15. Nucile

Nucile îmbunătățesc sănătatea cognitivă. Conțin antioxidanți, vitamine, oligoelemente și activează activitatea mentală. Vitamina E din nuci protejează celulele creierului și previne boala Alzheimer.