Sunt o sursă de stres: 7 tipuri de prieteni de care trebuie să stai departe.

Oamenii toxici nu fac decât să răspândească negativitatea, creează probleme inutile, ceartă și tensiune. În timp, ei devin o sursă de stres în viața noastră. Uneori este dificil să te distanțezi de ei, iar alteori este și mai dificil să-i observi în viața ta.

De cine ar trebui să stai departe?

1. Cei care nu sunt interesați de viața ta – ei au monologuri nesfârșite despre sine, iar ceea ce se întâmplă în viața ta rămâne în culise. Prietenia este un schimb egal de energie, nu folosirea cuiva pe post de vestă.

2. Cei care te împiedică să-ți realizezi obiectivele – sunt oamenii cărora nu le place determinarea ta. De exemplu, vrei să slăbești, iar prietena ta știind asta, îți aduce prăjituri și se supără dacă refuzi. Sau ai decis să studiezi, să lansezi un proiect, iar prietenul tău râde de încercările tale și spune că nu va funcționa. Un prieten adevărat îți va respecta întotdeauna deciziile.

3. Oamenii dramatici –  viața lor este ca un serial, în care mereu trebuie să-i salvezi, să-i ajuți, să faci față consecințelor. Un prieten adevărat nu te va folosi mereu pentru a-și rezolva problemele.

4. Cei care au viziune pesimistă asupra lumii –  primul lor compliment (și ultimul) va fi o evaluare negativă. Acești oameni nu numai că trăiesc cu sentimentul că totul este rău, ci și omoară toată bucuria vieții din tine.

Ai cunoscut un tip nou? „Ei bine, poate că acesta nu te va părăsi!” Pleci în vacanța? „Odihnește-te bine, deși am auzit că acolo e o gaură groaznică!”

5. Cel care te critică constant – dacă în mediul tău există o persoană care îți comentează în mod constant aspectul, gusturile, obiectivele, greutatea, obiceiurile și preferințele într-un mod care te rănește, nu înseamnă că vrea să te ajuteAstfel de oameni pur și simplu se afirmă din contul tău. Definește clar limitele și, dacă nu le respectă, este mai bine să rupi comunicarea.

6. Îți folosește resursele – nu-și plătește niciodată datoriile, cere constant ceva fără returnare. Nu este vorba de sumă, ci de lipsa de respect. Nu trebuie să fii pentru el o „sursă inepuizabilă de bani”.

7. Cel care știe cel mai bine cum trebuie să fii – acest prieten încearcă în mod constant să te schimbe. Și puțin probabil te vei simți bine cu cel care nu te acceptă așa cum ești: cu toate avantajele și dezavantajele tale. La început ai putea juca un rol impus, doar pentru a-l mulțumi, dar natura va învinge și nu vei fi fericit nici tu, nici el.