Nu mai face niciodată aceste 9 lucruri, dacă vrei să fii un om cu adevărat fericit.

Dacă nu ești foarte fericit în viață – profesională sau personală – problema nu este educația, creșterea sau lipsa oportunităților și nici faptul că alți oameni te împiedică sau că nu ai noroc. Dacă ești nefericit, problema ești chiar tu. 

Aproximativ 50 % din succesul tău este determinat de trăsăturile de personalitate, care sunt în mare parte ereditare, în timp ce celelalte 50 % sunt determinate de factori pe care îi poți controla: sănătatea ta, cariera, relațiile, interesele și aspirațiile. 

Dacă te simți nefericit, ai puterea să schimbi asta. Pentru început, nu mai face următoarele 9 lucruri:

1. Nu asocia niciodată satisfacția cu o achiziție.

Psihologii numesc acest fenomen adaptare hedonistă – când oamenii automat atribuie bucuria unei noi achiziții sferei emoționale.

Nu trebuie să fii psiholog pentru a te întreba de ce sentimentul de entuziasm pe care îl simți când te uiți la noua ta casă, mașină, mobilier sau îmbrăcăminte proaspăt cumpărată se estompează rapid.

Singura modalitate de a obține acel „ah!” – este să cumperi încă ceva, apoi mai mult, și mai mult. Astfel se creează un cerc vicios al consumului care nu duce niciodată la satisfacție pe termen lung . De ce? Cumpărând, nu faci nimic.

De fapt, adevărata satisfacție depinde de ceea ce FACEM, nu de ceea ce AVEM. Vrei să te simți mai bine? Ajută pe cineva. Să știi că ai schimbat viața altei persoane în bine este același „ah!” – un efect care durează foarte mult timp. Este un ciclu care, de asemenea, creează dependență – dar de data aceasta, în sens bun.

2. Nu confunda câștigul politic cu realizarea.

Luptele interne, certurile, luptele pentru poziție, dorința de a arăta mai bine punându-i pe alții într-o lumină proastă – dacă ești versat în jocurile politice, cu siguranță ele te vor ajuta să mergi mai departe.

Dar dacă câștigi doar cu ajutorul politicii, în cele din urmă vei pierde, pentru că succesul politic se bazează pe impulsurile, mofturile și capriciile altora. Ceea ce înseamnă că succesul de astăzi ar putea fi un mare eșec mâine, iar succesul sau eșecul este în mare parte dincolo de controlul tău.

În schimb, realizările reale se bazează pe meritele tale. Nimeni nu ți le poate lua. Doar succesul real îți poate aduce satisfacție adevărată.

3. Nu lăsa niciodată frica de dezaprobare sau critica să te rețină.

Încearcă să faci ceva diferit. Încearcă ceea ce nu vor încerca alții. Aproape imediat, oamenii vor începe să vorbească despre tine – și probabil nu vor fi lucruri plăcute. Singura modalitate de a împiedica oamenii să fie sarcastici și disprețuitori ar fi să le spui și să faci ceea ce fac toți. Dar atunci vei trăi viața altcuiva, nu a ta. Și nu vei fi fericit.

Vezi ceea ce spun oamenii despre tine ca pe un semn că ești pe calea cea bună – propria cale. Calea ta este calea spre fericire. A ta – nu a altcuiva.

4. Nu-ți fie frică să fii ultimul.

Tuturor le place să fie primii. Dar, uneori, este mai bine să fii ultimul: ultimul care pierde, ultimul care pleacă, ultimul care nu renunță, ultimul care își respectă principiile și valorile.

Întotdeauna vor exista oameni mai deștepți, mai talentați și mai bogați decât tine. Dar ei nu câștigă întotdeauna. Fii ultimul care renunță la sine. Și atunci, chiar dacă nu reușești, tot vei câștiga.

5. Nu aștepta niciodată să apară „ideea adevărată”.

Nu vei câștiga la loteria ”ideilor mari”. Așa că nu mai încerca.

Întotdeauna există ceva ce poți realiza: o mulțime de proiecte mici. Nu este nevoie să aștepți să apară ceva mare, dacă dai viață ideilor mici. Fericirea este un proces, iar procesul se bazează pe acțiune.

6. Nu-ți fie teamă să trimiți nava să navigheze.

În mod natural ne este frică să finalizăm ceva, pentru că atunci ideea, produsul sau serviciul nostru fie va avea succes, fie va eșua  – și, desigur, ne temem că nava noastră se va scufunda.

Niciun produs nu poate avea succes înainte de a fi lansat pe piață. Când ai îndoieli, nu ezita să-ți lansezi nava. Întotdeauna poți face următorul produs puțin mai bun. Nu poți fi mândru de tine până nu pui nava să navigheze.

7. Nu face din CV-ul tău un obiectiv.

Mulți oameni colectează lucrări și experiență cu scopul de a crea un „CV al câștigătorului”. Dar acesta este drumul spre nicăieri. CV-ul tău este ca un buletin. O reflectare a ceea ce ai realizat, ceea ce ai învățat, este experiența ta profesională.

Nu-ți construi viața încercând să completezi rândurile goale ale unui CV „perfect”. Construiește-ți viața în jurul obiectivelor și visurilor. Determină ce trebuie să faci pentru a ajunge acolo unde îți dorești și fă-o. Și atunci CV-ul tău va reflecta această cale.

8. Nu aștepta nimic.

Nu aștepta momentul potrivit. Oamenii potriviți. Piața buna. Pe măsură ce aștepți, viața trece. Singurul lucru corect se întâmplă acum.  Acționează!

9. Nu te gândi niciodată că nu ești fericit.

Închide ochii. Imaginează-ți că un vrăjitor rău îți ia tot ce îți este drag: familia, locul de muncă, afacerea, casa – tot. Acum imaginează-ți că și-a folosit puterea și te-a jefuit de tot ce ai avut.

Îl vei implora să-ți de-a totul înapoi, promițându-i că vei face orice doar să-ți recuperezi viața? Acum simți ce înseamnă viața pentru tine? Și ceea ce ai, de fapt, este mult mai important decât ceea ce nu ai. Înțelegi că ceea ce ți-a luat a fost pur și simplu uimitor? Acum deschide ochii. Atât la propriu, cât și la figurat!