Iată de ce după 50 de ani nu poți trăi pe datorie și nu poți cheltui ca înainte.

După 50 de ani iei împrumuturi. Împrumuturi de la corpul tău. Apoi le returnezi cu o dobândă mare. La această vârstă începe „nivelarea energiei”. Ea se echilibrează și devine tot mai puțină. Mai puțină energie intră în organism și mai puțină energie este produsă de acesta. Nu este vorba de „misticism”, e doar psihofiziologie. 

De aceea, ai grijă de tine! Ai grijă de resursa ta, chiar dacă obișnuiai să o dăruiești ușor, să o cheltui ușor…

Energia trebuie să-ți ajungă pentru toată viața. Pentru activitate sub toate formele ei. Și pentru sănătate, și pentru comunicare. Acum o parte din energie trebuie distribuită corect. Dacă o vei cheltui rezonabil îți va ajunge pentru toată viața. Orice efort suplimentar este un împrumut. Cel mai probabil, pentru acest efort vei avea suficientă energie. Dar te împrumuți. Și, bineînțeles, vei întoarce cu dobândă.

Aceasta nu este o metaforă. De exemplu, în tinerețe dacă nu ai dormit suficient, ai depășit cumva starea. Nu ți-a afecta aspectul sau sănătatea. Aveai multă energie! Sau, după muncă, ți s-a cerut să mai lucrezi, să ajuți. O făceai. Cu atât mai mult că aveai suficientă energie.

În tinerețe intrai într-o ceartă toxică sau erai certat? Îți era dificil, dar reușeai să te recuperezi repede. La o vârstă înaintată, va trebui să faci împrumuturi pentru această risipă neprevăzută de energie. Pentru a experimenta astfel de emoții, vei avea nevoie de foarte multă energie.

Cineva ți s-a plâns o oră întreagă, a plâns, a vorbit despre viața lui, l-ai ascultat din politețe – deși aveai o mulțime de treburi urgente? În tinerețe, vei uita totul într-o oră. La maturitate, ora cheltuită va trebui returnată câteva zile. Ai observat că acum nu ai suficient timp? Deși ai mai puține treburi de făcut? În acest mod returnezi împrumuturile.

Ceea ce în tinerețe ni se părea ieftin, la maturitate nu este deloc ieftin. Totul este foarte scump. Cei din jurul tău sunt obișnuiți să nu-i refuzi niciodată? Ei cer și tu le oferi. Doar că acum nu le oferi ceea ce ai, ci ceea ce ai împrumutat. Este ca și cum ai lua un împrumut cu dobândă mare și oferi banii altor oameni. Dar împrumutul oricum îl vei returna tu.

La această vârstă trebuie să încetinești. La pensie va fi foarte dificil să rambursezi totul. Iar dacă nu rambursezi, vor veni colectorii: bolile, îmbătrânirea, ridurile, părul gri, pierderea energiei, starea de spirit proastă. Pentru că acum ești debitor. Iar viața debitorului este de neinvidiat. Toate veniturile sale sunt folosite pentru stingerea datoriilor…

Acum una dintre sarcinile tale principale este să nu faci împrumuturi pentru ca cei dragi să fie nevoiți să le ramburseze. Să nu cazi bolnav și neputincios în brațele lor. Trebuie să trăiești în limitele posibilităților. Iar la această vârstă fondurile sunt limitate. Generozitatea inutilă se poate transforma într-o povară grea…