Ce secrete nu trebuie împărtășite nici prietenilor: 2 sfaturi înțelepte de la Osho.

De obicei, credem că din moment ce prietenii sunt oameni apropiați, putem împărtăși totul cu ei. Chiar dacă prietenia este adevărată, există două pericole de care mulți oameni uită. Despre ele a vorbit Osho, referindu-se la Machiavelli.

Sfatul 1: ”Mi-a amintit de modul în care Machiavelli dădea instrucțiuni prințeselor lumii în lucrarea sa ”Prințul”. Una dintre îndrumările sale era: „Nu-i spune niciodată prietenului tău ceea ce nu i-ai spune dușmanului, pentru că cel care azi îți este prieten, mâine s-ar putea să devină dușmanul tău.”

În lume totul este temporar și are opusul său. Dragostea se transformă în ură, prietenia – în dușmănie. Buddha a împărtășit odată un gând profund: „Nu am prieteni, pentru că nu am nici dușmani”.

Adică, Buddha a depășit dualitatea relațiilor – el a început să trateze toate ființele la fel: cu dragoste și prietenie. Iar prietenia noastră este axată pe anumiți oameni, de aceea are ocazia să se transforme în opusul ei, adică în dușmănie.”

Deci, ce este mai bine să nu le spui prietenilor pe baza acestui sfat? 

1) nu-ți dezvălui așa-numitele „schelete din dulap”;

2) nu spune nimic negativ despre alți oameni și nu te plânge de ei.

La urma urmei, este neplăcut când ți se întâmplă o situație delicată, chiar dacă a fost acum 5-10 ani sau ai spus ceva rău despre om într-un acces de furie, iar prietenul tău mai târziu îți amintește această întâmplare.

Și, în general, este mai bine să păstrezi pentru tine secretele intime (decizi singur ce este intim pentru tine) – acestea sunt ale tale, personale, nu trebuie să le dezvălui nimănui.

Sfatul 2:  „Nu spune nimic împotriva dușmanului tău, pentru că mâine s-ar putea să devină prietenul tău. Și atunci îți va fi foarte rușine.”

Acest sfat este valoros dacă trebuie să iei partea unui prieten care este în conflict cu oamenii dragi sau cu camarazii săi. Există o mare probabilitate ca el să se împace mai târziu cu ei, însă tu te vei trezi într-o situație incomodă, în care ți se va aminti tot ce ai spus.

Fii atent la judecățile tale, pentru că relațiile cu oamenii sunt foarte schimbătoare.