10 sfaturi utile pentru cei care mănâncă și nu se pot opri.

Pentru a-ți ține dieta sub control ai nevoie de o voință puternică. Oamenii își ”mănâncă” stresul cu ajutorul  alimentelor dulci și grase, nu pot rezista mâncării preferate.

Dacă ți se întâmplă și ție, aceste sfaturi te vor ajuta să treci la o alimentație mai sănătoasă, fără să simți disconfort sau tensiune. 

1. Mănâncă singur

În timp ce mâncăm, putem fi distrași de conversații, de smartphone și nu observăm cum mâncăm în exces. 

Pentru a simți sațietate completă este important să “ai contactul vizual” cu mâncarea, să-i simți aroma si gustul. Consumul de alimente în timp ce conduci, verifici fluxul rețelelor sociale sau vorbești îți menține pofta de mâncare mai mult timp, deoarece creierul procesează alte sarcini. Drept urmare, apetitul durează mai mult. De aceea (dacă ai o problemă de supraalimentare) este util să mănânci singur, eliminând dispozitivele.

2. Nu renunța imediat la toate alimentele obișnuite. 

Acest lucru necesită o voință de fier. Dar stresul și tensiunea ne anulează de fiecare dată toate eforturile și mâncăm din nou pizza, prăjituri sau înghețată. Sună familiar?

Trebuie să faci tranziția către alimentația adecvată treptat, permițându-ți din când în când alimente nesănătoase. Dacă îți schimbi dependențele gastronomice lent, te vei asigura împotriva exceselor nedorite.

3. Mai multe fibre

Este util să incluzi în dietă legumele și fructele fără amidon, bogate în fibre alimentare (grapefruit, salată verde, diferite tipuri de varză, castraveți, roșii, ardei gras).

Apa și fibrele îți vor oferi senzația de sațietate, iar caloriile scăzute te vor împiedica să te îngrași. 

4. Nu mânca din ambalajul original.

Poți pune niște chipsuri într-un bol, iar punga ascunde-o. Nu trebuie să mănânci un kilogram de înghețată la o masă – pune 100-150 g într-un bol, iar restul la congelator.

5. Gestionează-ți stresul

Stresul crește apetitul și nevoia de alimente bogate în calorii. Hormonii stresului contribuie la acumularea grăsimii pe abdomen și pe talie.

Cum să înveți să-ți controlezi starea emoțională? Te vor ajuta relaxarea, exercițiile de respirație, activitatea fizică.

6. Jurnal alimentației 

Este important să notezi ce ai mâncat și ai băut în timpul zilei. ”Jurnalul alimentației” îți permite să-ți controlezi porțiile consumate. Acesta nu-ți va permite să mânânci în exces nici măcar cu meniul tău tradițional.

7. Mai multe proteine

Alimentele bogate în proteine te ajută să-ți controlezi apetitul. Un mic dejun cu proteine ​​te va ține sătul până la ora prânzului.

8. Alimente cu indicele glicemic (IG) scăzut.

Alimentele bogate în carbohidrați provoacă creșterea glicemiei. Alimentele cu IG ridicat atenuează senzația de sațietate și mâncăm mult și inutil (pâinea de grâu, chiflele, zahărul, produsele de cofetărie, cartofii).

9. În loc de băuturi îndulcite cu zahăr – bea apă.

Sifonul indulcit crește pofta de mancare. Toate băuturile îndulcite cu zahăr îți oferă calorii suplimentare, risc de diabet și exces de greutate.

10. Înlocuiește o parte de carbohidrați cu grăsimi.

Alimentele bogate în grăsimi te țin sătul mult timp. Iar alimentele cu grasimi nesaturate (sănătoase) vor aduce beneficii sănătății tale. Este important să excluzi grăsimile trans din dietă – produsele de patiserie și fast-food.