Prietenia dintre bărbat și femeie există? Explicațiile psihologului.

Cum să legăm relații de prietenie cu s*xul opus și când este normal să facem asta ne explică psihologul:

– Care este diferența dintre relația de prietenie de cea de iubire? Ce au în comun?

– De fapt, este foarte dificil să punem un semn de egalitate sau de inegalitate între ele. Când privim relațiile, presupunem existența diferitor niveluri. Iubirea poate fi matură sau imatură. Iubirea matură este alegerea și acceptarea unei persoane în diferite circumstanțe.

– Este acceptat faptul că între bărbat și femeie nu poate exista prietenie. Este un stereotip impus sau există ceva adevăr? 

– Orice relație este un acord. De ce există o atitudine părtinitoare față de prietenia dintre bărbat și femeie? Pentru că părțile pot avea diferite așteptări cu privire la ceea ce se întâmplă. Orice relație se bazează pe acorduri și în orice relație obținem ceva. De exemplu, omul poate construi diferite niveluri de comunicare cu diferiți oameni. Desigur situațiile pot fi diferite și relațiile se pot transforma – nu există un scenariu strict stabilit pentru desfășurarea evenimentelor și nu trebuie să fim categorici în această privință.

– Oamenii cu ce structură a psihicului pot fi prieteni cu sexul opus?

– Este foarte important de înțeles pe ce se bazează această relație, care este conținutul și baza ei. Sunt oameni care construiesc orice comunicare pe romantism. Și nu doar relațiile cu s*xul opus, ci toate relațiile. Aici trebuie de luat în considerare modul în care omul construiește comunicarea, prin ce acționează, care este nivelul său de empatie și multe altele. Înlocuirea conceptelor nu este determinată de psihotip, ci mai degrabă că oamenii s-ar putea să nu se înțeleagă între ei – aceasta va fi dificultatea.

– Cum să nu ne înșelăm pe noi înșine? Cum să distingem simpatia de prietenie?

– Este important să te întrebi dacă ești sincer cu tine în general, nu numai în relația cu s*xul opus. Dacă omul este sincer cu sine, nu se va întâmpla o înlocuire a conceptelor. Dezamăgirea adesea apare pentru că avem unele așteptări și obținem altceva. De aceea, este foarte important dialogul deschis cu noi înșine, definirea limitelor și așteptărilor.

– Diferă opiniile femeii și ale bărbatului într-o astfel de prietenie? Ce este important să înțeleagă ambii?

– Cred că opiniile nu depind de gen. Aici merită să ne bazăm pe maturitatea uneia dintre părți. Ce primește fiecare parte în relație și cum va numi asta.

Adesea omul intră într-o relație romantică pe care o numea relație de prietenie. De ce se întâmplă asta? Pentru că prietenia îi rezolva problema singurătății. Era un loc sigur pentru a se ”încălzi”, a se simți în siguranță.

Dacă cealaltă parte își permite mai mult decât aștepți, merită să-ți pui întrebarea: ai definit limite în această relație? Trebuie să fii sincer, dar acest lucru poate fi și foarte dificil, în special când nu simți sprijin și îți este frică să nu-l sperii pe celălalt.

– Depinde de generație? Se pare că acum prietenia cu sexul opus în rândul tinerilor este mai des întâlnită. 

– Totul este foarte individual. În tinerețe, încă învățăm să ne alegem oamenii și în general putem fi mai deschiși. Relațiile pot fi înțelese diferit la diferite vârste. Dar este întotdeauna important să fii conștient de nevoia ta pentru anumite relații și să înveți să-ți pui întrebări despre acest subiect.

– Prietenia cu foștii într-adevăr este prietenie? În ce măsură este posibilă și în ce condiții?

– Totul depinde de conținut: cineva numește prietenie orice, cineva investește în acest concept o legătură foarte profundă. Persoanele mature cu siguranță își pot permite să mențină o relație sănătoasă cu foștii, dar trebuie să fie suficient de rezistente. Este și o chestiune de educație, de respect, uneori chiar de siguranță.

– De ce, în cazul în care prietenia se transformă în iubire, oamenii în mod deliberat nu observă acest lucru și rămân în această relație?

– Aceasta este responsabilitatea fiecărei persoane. Cineva nu este pregătit să-și asume responsabilitatea, cineva se teme. Oamenilor le este frică de necunoscut, pentru că mereu apar multe întrebări. Poate fi și frica de singurătate și frica de a pierde o anumită persoană.