Cine în familie ar trebui să spele vasele, să aspire, să gătească? Răspunsul psihologului.

Soțul se întoarce acasă de la serviciu, în apartament este dezordine, vasele murdare. El își critică soția, iar aceasta se revoltă pentru că, în primul rând, și ea a muncit (deși mai puțin), iar seara se ocupă de copil.

Soțul se supără, se așează în fața computerului să se odihnească și îi spune să facă ce vrea, să locuiască în această mizerie dacă îi place. Soția se supără că el nu o ajută, deși vede că nu-i este ușor.

O imagine tipică, nu-i așa? Cine are dreptate și cine nu?

Nu te grăbi să spui „Femeia este obligată să spele vasele” sau „Ești bărbat, i-a aspiratorul și aspiră.”

Răspunsul meu va fi următorul: nimeni nu este obligat să facă nimic atât timp cât nu există acorduri specifice.

Dacă în familia soției exista o femeie de serviciu și soacra nu făcea niciodată curățenie, atunci nici soția nu va face. Dacă în familia soțului atât tatăl, cât și bunicul au aspirat și au scos gunoiul, atunci și bărbatului va face aceste sarcini.

Dar se întâmplă și altfel. Există familii în care femeia face totul, iar bărbatul doar lucrează. Sau, dimpotrivă, bărbatul are grijă și de casă (repară, aspiră, gătește), și muncește, iar soția se ocupă doar de copii. Există o mulțime de opțiuni.

Deci care va fi soluția? În opinia mea, sarcina bărbatului este să inițieze calm o conversație pentru a stabili câteva reguli, decât să se supere.

Regulile pot fi, de exemplu, în ceea ce privește curățenia:

1. Ambii sunt dispuși sa facă ordine, de aceea o fac atunci când își doresc. 

2. Soției îi place să mențină curățenia, de aceea face totul singură.

3. Atât soțul, cât și soția fac curățenie, dar fiecare partea „sa”, așa cum au convenit.

4. Nimeni nu vrea să facă curățenie? Alocați bani și angajați pe cineva să o facă. 

5. Același lucru este valabil și în cazul gătitului: împreună, pe rând sau doar o persoană.

6. Implicați copiii și învățați-i să facă ordine. 

Ce să faceți dacă vă este prea lene să faceți curățenie ( să gătiți, nu vă permiteți să plătiți serviciile unui specialist?) Atunci spune-ți sincer: „Nu vreau să cheltui bani pentru asta și din moment ce nimeni nu vrea să o facă, voi face eu curățenie. Nu văd alte opțiuni.”

Iată cum funcționează în familia mea: Înainte găteam eu, acum soția – pentru că îi place, mie nu. Când ea este obosită sau nu vrea – comandăm livrarea la domiciliu. Facem curățenie atunci când avem chef, împărțind teritoriul: fiecare are o cameră, bucătăria, după bunul plac. Regulile nu sunt perfecte, dar ni se potrivesc.

Rolul bărbatului este de a asculta femeia și de a formula reguli astfel încât ambii să se simtă confortabil, apoi să respecte aceste reguli.

Dacă facem o comparație cu societatea, atunci șeful nu este un tiran sau un rege fals căruia nu-i pasă de nimeni, ci o persoană adecvată, care ascultă oamenii și caută soluții potrivite.