După comunicare te simți obosit și vinovat? Iată 7 semne ale unei relații toxice.

Otrava psihologică în relații are un efect devastator asupra sănătății și bunăstării emoționale.

Adesea, după comunicarea toxică:

 • te simți obosit și gol;
 • vrei să te justifici;
 • derulezi dialogul iar și iar;
 • te simți mic și patetic;
 • te simti vinovat;
 • te simți mai puțin încrezător, se reduce stima de sine;
 • simți îndoială și anxietate.

Nu orice comunicare care te face să te simți astfel este toxică. Dar aceste sentimente pot fi primul semn al unei relații toxice.

Un partener non-toxic poate deveni o sursă de comunicare toxică?
Da. Dacă partenerul tău este stresat, nu a dormit suficient, are probleme, probleme de sănătate, el poate deveni o sursă de comunicare toxică.
Însă o persoană adecvată, aflând despre sentimentele tale, este capabilă să-și asume responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă și să-și schimbe comportamentul. Va căuta modalități de a nu te răni. Va dormi suficient, va apela la un psihoterapeut, își va exprima agresivitatea într-un mod sănătos. O persoană toxică îți va devaloriza sentimentele, va da vina pe tine și va continua să se comporte toxic.
Comunicarea toxică și abuzul
Dacă continui să înduri abuzul psihologic, sunt șanse mari să devii victima unei relații abuzive.
Pe lângă regularitatea comunicării toxice, o trăsătură distinctivă a abuzului este poziția dependentă a victimei. De exemplu, soția care nu lucrează, care are grijă de copii. Un copil complet dependent de părinți. Un angajat dependent de șeful abuziv, care este incapabil să-și găsească un alt loc de muncă.
Primele semne ale unei relații toxice:
1) Violența intelectuală
Sfatul nesolicitat – este violență intelectuală. Sfătuitorul se pune deasupra ta. Fără să știe contextul vieții tale și fără să te întrebe, el îți spune cum ar trebui să trăiești mai bine.
2) Deprecierea 
Sunt cuvinte și acțiuni care îți subminează emoțiile, calitățile personale, realizările, valorile. Aceasta este una dintre căile de abuz psiho-emoțional – și un semn de comunicare toxică. Adesea deprecierea este însoțită de un zâmbet. De fapt, agresorul încearcă să-și crească  stima de sine instabilă, depreciindu-te.
3) Critica distructivă
Criticul caută greșeli în aproape tot ceea ce faci și arată spre defectele tale cu prima ocazie.
4) Control
„Unde ești?”, „Cu cine ești?” – sunt primele simptome de control într-o relație. Încercările de a pătrunde în spațiul personal al altei persoane (telefon, mesagerie, rețele sociale) încep inofensiv:
 • partenerul se uită în telefonul tău;
 • îți ia gadgeturile într-un mod jucăuș;
 • încearcă să obțină acces, sub pretextul de a avea grijă de tine și de siguranța ta.

Ține minte! Telefonul tău face parte din confidențialitatea ta, iar încercarea de a-l accesa reprezintă o încălcare a limitelor. Partenerul are dreptul să știe unde și cu cine ești doar dacă te simți confortabil să-l informezi despre asta. Dacă acțiunile de control devin intruzive și ultimatum, atunci stabilește limite. Dacă controlul continuă, decide dacă ești pregătită să suporți abuzul psihologic regulat din partea persoanei dragi.

5) Gelozie nesănătoasă
Adesea, pe lângă control se adaugă și gelozia nesănătoasă:
 • partenerul încearcă să fie cu tine oriunde;
 • este nervos când nu răspunzi la apel sau mesaje, te bănuiește de infidelitate;
 • manifestă un interes obsesiv pentru toate aspectele vieții tale. Îți pune întrebări detaliate despre cum îți petreci timpul personal, încercând să găsească semne de infidelitate.
 • îți dictează cum să te îmbraci și chiar dacă te îmbraci așa cum dorește, el poate găsi un motiv pentru ceartă.

Amintește-ți că nu ești proprietatea nimănui, iar încrederea este principalul semn al unei relații sănătoase.

6) Gaslighting
Omul care folosește această formă de abuz neagă în mod sistematic realitatea, convingându-te de inadecvarea ta:
 • când îți arăți emoțiile, te convinge că suferi de probleme psihologice: „ești isterică?”, „din nou ai depresie?”;
 • neagă faptele, punându-ți la îndoială amintirile: „nu s-a întâmplat”.

Ca urmare a comunicării cu el, începi să te îndoiești de propria memorie și sănătate psihologică. Ai incredere in tine. Apără-ți punctul de vedere.

7) „Leagănul” emoțional 
Trecerea constantă de la tandrețe la grosolănie, de la afecțiune la agresivitate, de la grijă la ignoranță, de la devalorizare la complimente. Leagănul emoțional provoacă adesea o dependență biochimică. Corpul tău este dependent de cocktailul de hormoni produși în sânge sub influența comportamentului contradictoriu al manipulatorului.
Tranzițiile de la o stare la alta au un efect distructiv asupra psihicului, cresc anxietatea, intensifică conflictul intern, duc la pierderi de energie și, ca urmare, la apatie și devastare.
Ai grija. Urmărește ”leagănul emoțional” și exclude manipulatorul înainte de a se forma dependența hormonală.
Alte „clopote” de comunicare toxică pot fi: manipulările, încălcarea limitelor personale, refuzul de a-și asuma responsabilitatea și, ca urmare, tendința de a-i învinovăți pe alții pentru problemele sale, dorința de a provoca sentimentul de vinovăție. Ignorarea, reproșurile, acuzațiile, bârfele, incapacitatea de a-și admite greșelile și lipsa dorinței de a discuta despre probleme.