3 motive pentru care nu trebuie să te întorci la fostul partener – răspunsul psihologului.

Una dintre cele mai frecvente întrebări cu care oamenii se adresează la psiholog – este cum să-și reîntoarcă fostul partener. Nimeni nu se întreabă cum să-l uite și să trăiască fericiți. La această idee oamenii ajung după foarte mult timp. Dar după despărțire, scopul lor este doar unul – cum să-l reîntoarcă. Și nu depinde de sex. Atât bărbații, cât și femeile încearcă să-și reîntoarcă partenerii.

Care este motivul acestei dorințe?

1) Lipsa emoțiilor. Oamenii care visează să-și reîntoarcă fostul partener, de obicei, au mult timp să reflecteze. Ei își amintesc doar lucrurile frumoase. Astfel, apare tentația de a reveni la aceste emoții.

2) Modelul de comportament. Pentru ei, viața cu această persoană a devenit un anumit tipar de comportament. Chiar un obicei. La început, le este dificil să se obișnuiască cu ideea că acum totul este diferit.

3) Senzația că relația nu s-a încheiat. De obicei, au aceste gânduri cei care au fost abandonați. De aceea, firesc, că la ei este prezent așa-numitul gestalt.

4) Stima de sine scăzută. Situația în care s-a produs despărțirea este neplăcută. Iar cel care a fost abandonat a primit o doză mare de negativitate. Și din moment ce visează la reuniune, înseamnă că nu se respectă.

Chiar și acele femei care au inițiat despărțirea se gândesc la asta. Ceea ce le provoacă haos în minte. Adică o contradicție totală. Persoana face ceva, dar se gândește la altceva. Și acesta este un disconfort care ne distruge sistemul nervos.

Nu poți returna pe nimeni. Mulți oameni vor spune că s-au reîntors unii la alții și trăiesc fericiți. Cu siguranță, în cazul unora este posibil. Situațiile sunt diferite și nu toate despărțirile sunt critice. Uneori este o simplă ceartă. Oamenii cred că dacă cineva reușește, atunci toți vor reuși. Din păcate, circumstanțele sunt diferite. Majoritatea nu-și găsesc niciodată fericirea. Revenind la întrebarea: de ce? Pentru că:

1. Se întâmplă o devalorizare completă a sinelui. Ai fost părăsit(ă), atitudinea partenerului a fost urâtă, însă tu te întorci. Ți-a spus clar că nu-i place să fie într-o relație cu tine. Apoi te-a părăsit. Dacă nu te prețuiești, atunci vei reveni. Și respectul de sine se va reduce de fiecare dată.

2. Se încurajează manipularea și abuzul. Plecarea este o manipulare. Adică, o demonstrație că omul poate face asta. Așa îți provoacă frică. Dacă cazi în capcană, îți va fi extrem de dificil să ieși din ea.

3. Sentimentul fals de fericire. Dorința de a reînnoi relația este o cursă pentru ceva care nu există. Vrei să simți bucuria de care îți amintești. Dar ea nu va mai fi niciodată. În acest caz, amintește-ți un discurs din filmul ”Trei metri deasupra Cerului”:

”Mai devreme sau mai târziu, vine un moment în care drumurile voastre se separă. Fiecare îsi alege drumul, gândindu-se că poate candva se vor uni din nou. Dar în timp, ele se îndepărtează tot mai mult. La început crezi că este normal: „Sunteți făcuți unul pentru celălalt; mai devreme sau mai târziu totul se va întoarce.” Însă acest lucru nu se întâmplă. În schimb, vine iarna. Și dintr-o dată realizezi că s-a terminat. Pentru totdeauna. În acest moment, îți dai seama că unele lucruri în viață se întâmplă doar o dată. Nu contează cât de mult vei încerca să simți din nou asta. Nu te vei mai ridica niciodată trei metri deasupra cerului…”

Totul se întâmplă o singură dată. Chiar dacă a fost o dragoste pasională. A doua oară nu vei mai obține asta. De aceea, nu are rost să fii nostalgic(ă). Astfel începe goana după evenimentele din trecut. Dar știm cu toții că acestea nu mai pot fi returnate.

De fapt, atracția pentru foștii parteneri sunt doar emoții. De aceea, există două opțiuni:

  1. Adaugă mai multe evenimente în viața ta;

2. Nu-ți idealiza fostul partener.

Sau mai bine să le faci pe amândouă.