Studiu: Iată de ce copiii tăi nu ar trebui să aibă nici iPhone, nici iPad.

Dependența excesivă de jocurile pe calculator a devenit obiectul unei examinări atente de către autoritățile din China. Vorbim deja despre o epidemie: atât în ​​Statele Unite, cât și în întreaga lume autoritățile și jurnaliștii sunt mai îngrijorați ca niciodată: dependența de gadget-uri se dezvoltă serios și poate avea consecințe tragice.

Cert este că numărul adolescenților care stau în fața ecranelor zeci de ore și uită să doarmă și să mănânce crește foarte rapid. Mulți dintre ei părăsesc lumea reală pentru acest „fals” și nu mai pot fi reîntorși, notează The New York Times.

Medicii chinezi consideră că acest fenomen este o tulburare clinică de personalitate. În țară au început deja să fie construite centre de reabilitare, unde sunt plasați tineri dependenți de internet și gadget-uri. Măsurile de reeducare de acolo sunt radicale: adolescenții rămân fără aparate câteva luni. În cadrul acestei terapii „bolnavilor” nu li se permite nici la televizor să se uite. Cât de eficientă este metoda încă nu este clar, deoarece chinezii nu sunt foarte primitori cu oamenii de știință și jurnaliștii occidentali.

În același timp, experții și medicii nu au nicio îndoială: dacă un adolescent petrece câteva ore pe zi pe internet, nu mai poate fi vorba despre o dezvoltare „normală” a creierului.

Consecințe deosebit de grave se observă și la copiii părinții cărora le-au înmânat smartphone-urile la o vârstă deosebit de fragedă – înainte ca micuțul să înceapă să vorbească.

Un astfel de copil se obișnuiește să se distreze în lumea virtuală și își poate pierde complet interesul pentru realitatea din jurul lui.

Academia Americană de Pediatrie aduce cifre șocante: un copil american mediu cu vârsta cuprinsă între 8 și 10 ani se uită la ecran în medie 8 ore pe zi. Ecranul aici înseamnă în sumă: televizorul, smartphone-ul, tableta, computerul. Adolescenții și liceenii folosesc dispozitivele digitale și mai activ: aproximativ 11 ore pe zi. Un adolescent american mediu cu vârsta cuprinsă între 13 și 17 ani trimite 3.364 de mesaje pe lună. Mai mult de o sută pe zi!

Iată un alt fapt șocant: două treimi dintre părinții moderni nu-i limitează copilului utilizarea gadgeturilor. Nicio regulă!

„Înainte, părinții își învățau copilul să se calmeze. Acum totul este diferit: copilul s-a plictisit și i s-a înmânat imediat un iPhone. Doar să nu-și deranjeze părinții. Astfel copilul nu va avea abilități de autocontrol, când va crește. Rezultatul – este o întreagă generație de psihopați.” – spune Katherine Steiner-Adair, psiholog clinician la Harvard.

Ea mai spune că până la vârsta de doi ani copilului nu trebuie să i se dea dispozitive electronice. De aceeași părere este și Academia Americană de Pediatrie: „Creierul copilului se dezvoltă rapid în primii ani. Copiii învață cel mai bine atunci când interacționează cu alți oameni, nu cu ecranele.”

Există trei efecte negative ale dependenței excesive de gadgeturi: consecințe negative asupra comportamentului în societate, asupra sănătății și performanței școlare.

Există studii clinice care demonstrează că, cu cât copilul vede mai multe scene de violență pe ecran (nu contează dacă este un joc video sau un film), cu atât comportamentul său devine mai agresiv. În plus, capacitatea copilului de a empatiza scade.

O altă problemă este incapacitatea de a se concentra. Copiii care folosesc în mod activ gadgeturile nu se pot concentra suficient de mult timp asupra altor aspecte ale vieții lor. Acest lucru împiedică dezvoltarea gândirii profunde și capacității de a rezolva probleme intelectuale complexe.

De asemenea, în țările occidentală se observă o epidemie de obezitate în rândul adolescenților. Și acest lucru este asociat cu gadget-urile. Durerile de spate și de gât erau considerate o problemă a adulților, acum și adolescenții suferă de ea la fel de des!

Iată o altă observație făcută de Dr. Steiner-Adair:

„Copiii ar trebui să fie cât mai des în spații publice și să știe că viața este frumoasă nu numai pe ecran. Ar trebui să fie interesați de alți oameni, să comunice cu ei, să le ceară bătrânilor să le spună povești. Doar așa se dezvoltă inteligența emoțională. Iar ea, după cum știți, este de o importanță decisivă în ceea ce privește dacă omul va avea succes în viață sau nu.”